S.W.O.T. – sau de unde sa incepi cand ai un proiect, o idee ca sa ai sanse mai mari de reusita!
„Lipsa unui plan este defapt planificarea esecului!”
Alan Lakein
Se spune ca orice proiect incepe cu primul pas. Sunt de acord, asa ca eu folosesc de multe ori ca prim pas un sistem „imprumutat” din planificarea strategica a marilor companii si fundamental pentru inceperea proiectelor. S.W.O.T. este pe scurt, un proces de analiza in luarea unei decizii importante. Analiza S.W.O.T. se poate folosi pentru evaluarea proiectelor, organizatiilor, produselor sau serviciilor. Scopul final al analizei S.W.O.T. este de a putea gandi o strategie care sa imbine cel mai bine resursele, eliminand eficient piedicile, folosind Managementul Strategic care sa scoata in evidenta potentialul maximizarii anumitor resurse existente. Analiza S.W.O.T. trebuie sa aiba inca de la inceput stabilit un obiectiv clar
Acronimul S.W.O.T. provine din limba engleza si reprezinta:
S – Strenghts – puncte forte, atuuri
W – Weaknesses – puncte slabe, posibile defecte
O – Opportunities – oportunitati, sanse
T – Threats – amenintari, riscuri
Astfel rolul analizei este de a maximiza punctele forte, de a diminua sau elimina complet punctele slabe, de a folosi oportunitatile din mediu care apar legate de proiect/produs si de a elimina complet amenintarile sau de a fi pregatit pentru a le face fata. Analiza SWOT se foloseste la inceputul unui proiect pentru ca pe baza analizei sa apara mai clar definit proiectul, pasii proiectului si livrarea lui. In analiza SWOT trebuie tinut cont de faptul ca punctele forte si punctele slabe sunt statice si tin direct de organizatie/produs pe cand oportunitatile si amenintarile sunt factori externi si au in vedere viitorul.
Pentru o analiza SWOT corecta fiecare din cele 4 elemente trebuie sa raspunda la cateva intrebari si trebuie sa fie folosite cat mai multe surse, atat interne cat si externe pentru acuratetea analizei.
Punctele forte sunt caracteristici, beneficii, avantaje care ne diferentiaza proiectul/produsul. Sunt despre diferenta pozitiva pe care o poate aduce si le putem defini raspunzand la intrebari de genul:
– Care sunt beneficiile proiectului/produsului?
– Cu ce este mai bun fata de competitie ?
– Ce experienta avem ?
– Ce resurse avem deja ?
– Ce puncte tari au vazut deja altii ?
Punctele slabe sunt factori interni care ne pot impiedica in realizarea proiectului/vanzarea produsului. Sunt despre ce trebuie sa imbunatatim sau eliminam complet si pot raspunde la intrebari de genul:
– Ce nu stim sa facem din proiect?
– Ce am facut gresit cu alta ocazie ?
– Ce trebuie sa evitam ?
– Ce ne lipseste ?
– Ce nu avem si au concurentii nostri (abilitati, resurse, etc) ?
Oportunitatile sunt factori care pot influenta in bine proiectul si trebuie descoperite si pe parcurs si folosite imediat in proiect sau pentru vanzarea produsului. Ele pot tine de mediul exterior sau pot aparea intern pe parcurs. Exemplu: poate avem un produs a carui vanzare este influentata de evenimente, de sezonalitate sau de vreme (competitii sportive, sezon estival, sezon de iarna, etc. ) sau poate descoperim ca adresabilitatea a crescut datorita unor efecte benefice. Toate astea trebuie monitorizate si folosite imediat. Pentru a le putea descoperi mai usor putem raspunde la intrebari de genul:
– Ce tendinte sunt acum in piata?
– Ce evenimente majore se vor intampla in urmatoarele X luni/zile, etc. ?
– Exista posibilitatea unor tehnologi noi ?
– Ce piete noi am putea accesa ?
– Cum putem crea un avantaj concurential ?
Amenintarile pot sa fie atat interne dar mai ales externe si pot afecta sau incheia proiectul sau ciclul de viata al unui produs. Ca si oportunitatile, amenintarile pot aparea pe parcurs si cea mai buna aparare este anticiparea posibilelor amenintari. Pentru a putea avea cateva strategii planuite ar trebui sa raspundem la intrebari de genul:
– Ce obstacole pot aparea ?
– Ce ar putea sa faca concurenta in defavoarea noastra?
– Sezonul/vremea ne pot afecta ?
– Exista modificari economice planuite/anuntate care pot afecta ?
– Cat de greu este sa inlocuim angajatul x sau y ?
Analiza SWOT este foarte usor de folosit si asta este motivul pentru care este si foarte versatila putand sa fie aplicata in aproape orice domeniu/decizie de management si nu numai. Dupa analiza SWOT si definirea celor implicati putem defini urmatorii pasi care sa mearga pe punctele tari, sa elimine punctele slabe, sa foloseasca oportunitatile si sa indeparteze pe cat posibil amenintarile.
Atentie analiza SWOT este totusi de obicei foarte subiectiva si trebuie tratata ca un ghid, o directie si nu ca un plan clar de actiune sau ca o „reteta”. Puteti testa daca analiza SWOT este ceea ce va trebuie si urmariti cativa indicatori:
– trebuie sa fie simpla dar cu detalii relevante,
– trebuie sa obtineti si informatii reale din afara organizatiei,
– definiti clar obiectivul analizei,
– nu aplicati analiza ca o reteta,
– fiti flexibili in a modifica pe parcurs daca este nevoie.
Daca vrei sa aplici analiza SWOT pentru proiectul/produsul tau sau dorintele tale poti aplica rapid urmatorii 5 pasi.
1. Primul pas este sa definim pentru ce vrem analiza SWOT – sa definim obiectivul.
2. Al 2-lea pas este sa definim persoanele implicate si sursele informatiilor: interne si externe.
3. Al 3-lea pas este sa facem 4 cadrane mari – impartim o foaie A4,tabla, foaie de flipchart, etc:
– Puncte forte / Puncte Slabe / Oportunitati / Amenintari
4. Al 4-lea pas este sa raspundem intrebarilor cat mai relevant, sincer si corect.
5. Al 5-lea pas este sa interpretam raspunsurile, sa decidem masurile necesare si sa definim in cat timp si cine se ocupa.
Este o metoda de analiza si se poate sa nu fie cea mai potrivita pentru tine asa ca si acum ca de fiecare data iti spun doar T.E.F. – link for T.E.F. article
Facebook Comments