Definitii ale expertilor in Coaching
Miles Downey
in cartea sa „Effective Coaching” pune accent pe faptul ca acest proces de coaching este un proces activ de invatare ce livreaza rezultate sustenabile: „ Datorita faptului ca pune accent pe invatare si deoarece increderea clientului este amplificata (am reusit asta de unul singur!), cresterea performantei este in mod normal sustinuta pentru o perioada mai lunga de timp si va avea impact asupra zonelor care nu au fost in mod direct subiectul sesiunilor de coaching” . Clientul descopera si adopta noi comportamente si modele de actiune pentru o situatie anume dar pe care le poate folosi in toate ariile vietii sale in situatii diferite.
Alain Cardon
in „Dictionar de Coaching comentat” pune accent pe faptul ca doar clientul isi poate gasi propriile solutii fara raspunsuri din partea Coachului: „ Coachingul este o abordare care consta in acompanierea unor clienti intru definirea propriilor lor ambitii si in cautarea propriilor lor solutii. Competentele unui coach se bazeaza itru totul pe cunostintele si pe expertiza dobandite de client in universul sau specific si personal. Altfel spus, Coachul nu-i ofera clientului raspunsuri, tocmai pentru ca-l considera pe acesta principalul expert in propriul domeniu.”
Perry Zeus and Suzanne Skiffington
in carte lor „Coaching in organizatii” definesc coachingul ca fiind un dialog „Coachingul este in esenta o conversatie, un dialog intre coach si clientul sau, intre indrumator si cel indrumat, intr-un context productiv, focalizat pe obtinerea de rezultate. Coachingul prespune invatare.”
Graham Lee
in cartea sa „Coaching pentru lideri de la performanta individuala la dezvoltare organizationala” defineste scopul coachingului de echipa astfel „ Scopul coachingului de echipa este de a sprijini dezvoltarea performantei colective a echipei, intr-un mod continuu si masurabil, astfel incat rezultatul operational al ansamblului echipei sa depaseasca suma potentialului fiecarui membru in parte.”
John Withmore
considerat „parintele coachingului” in cartea sa „Coaching pentru performanta” defineste procesul de coaching punand accent pe potentialul descoperit de client, astfel: „ Coaching inseamna a elibera potentialul persoanelor pentru a maximiza propria lor performanta. Inseama ai ajuta pe oameni sa invete ei insisi mai degraba decat a-i invata propriu-zis ceva.”
Max Landsberg
in cartea sa „Coaching” defineste coachingul tot prin prisma performantelor si al capacitatii de invatare astfel: „ Coachingul urmareste ridicarea nivelului calitativ al performantelor si al capacitatii de invatare al celorlalti. Implica furnizarea feedback-ului dar si alte tehnici ca motivarea si folosirea eficienta a intrebarilor.”
Joseph O`Connor and Andrea Lages
O alta definitie a Coaching-ului se leaga de visare si schimbare. Joseph O`Connor si Andrea Lages – „Coaching cu NLP” definesc procesul spunand „ Ce are de-a face coachingul cu visele ? Coachingul se refera la schimbare, la a aduce lucruri noi in vietileoamenilor. Coachul este un magician al schimbarii, care examineaz cartile de joc de care dispuneti, pentru a va ajuta sa jucati mai bine acea mana.”