Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos!
Barbara Tuchman
Dupa ce te-ai delectat in prima parte a articolului cu 5 dintre beneficiile cititului detaliez mai jos alte 5 beneficii ale cititului. Primele 5 beneficii detaliate in prima parte au fost:
1. Cititul iti dezvolta cunostintele in domenii diferite.
2. Cititul iti dezvolta vocabularul si modalitatea de a comunica
3. Cititul iti dezvolta abilitatile de a scrie si a prezenta
4. Cititul iti dezvolta abilitatile de analiza si sinteza
5. Cititul iti imbunatateste focusul si productivitatea
Continuam cu alte 5 beneficii pe care le poti obtine in urma cititului. Repet ce spuneam si in primul articol ca eu le-am experimentat si le simt pe fiecare si cu fiecare carte citita descopar noi si noi beneficii si aplicabilitatea lor in viata mea de zi cu zi.
6. Cititul iti imbunatateste memoria.
Multe studii arata ca daca nu-ti folosesti memoria, o pierzi. In momentul in care incepem sa citim apar si dispar personaje care au diverse roluri in capitolul citit dar care au avut roluri sau nu in capitolele anterioare ceea ce ne provoaca memoria sa stea alerta pe tot parcursul cititului. Apar situatii noi, comploturi, scheme, pasi de urmat si memoria lucreaza sa le retina si sa le lege de cele existente. Astfel sinapsele (impulsuri nervoase) creierului se inmultesc si cele existente se intaresc. Cand citim, folosim memoria pe termen scurt dar si memoria pe termen lung ceea ce inseamna un antrenament in plus pentru memoria noastra activa.
7. Cititul iti reduce stresul.
Pe langa faptul ca prin citit poti lasa deoparte grijile zilnice, studiile au aratat ca cea mai buna metoda de a combate stresul este sa te pui in situatii placute, conversatii cu prietenii, cititul de carti vesele sau care te pot ajuta sa-ti faci planuri de viitor. Un articol bine scris sau o carte interesanta te poate face sa iesi din umbra si sa incepi sa vezi si partea plina a paharului. Cititul aduce relaxare si subiectul citit iti poate aduce liniste interioara, stare de multumire. Cititul textelor spirituale poate scadea tensiunea arteriala si poate genera un sentiment de calm iar cartile pt dezvoltare personala iti dau un sentiment de multumire si metode de a-ti duce la indeplinire planurile si obiectivele stabilite.
8. Cititul iti stimuleaza creierul si pastreaza activi neuronii.
Studiile arata ca tinand creierul activ poti preveni sau incetini progresul Alzeheimer-ului si dementei deoarece mentinerea creierului activ il ajuta sa-si mentina puterea. Creierul este ca orice alt muschi din corp care trebuie antrenat si stimulat pentru a se mentine puternic si sanatos. Sa nu mai vorbim ca reduce plictiseala. Nu ai cum sa te plictisesti cand citesti o carte. Daca te plictisesti, atunci schimba cartea, se poate sa nu fie ce ai tu nevoie. Cand te simti plictisit incearca sa deschizi o carte si de cele mai multe ori o sa ai o surpriza placuta cand dupa ceva timp o sa-ti dai seama ca ti-ai imbunatati starea si a disparut plictiseala.
9. Cititul iti stimuleaza gandirea independenta si curiozitatea.
Normal ca odata cu cititul apar informatii noi si uneori aceste informatii s-ar putea sa fie total opuse fata de ce stiai sau presupuneai. Iti obtii puterea sa gandesti despre acelasi subiect din perspective diferite si-ti starneste curiozitatea pe domenii care poate pana acum iti pareau departate. In timp ce citesti, stimulezi gandirea pentru a decide ce context iti imaginezi sau in ce domenii personale poti sa aplici ceea ce citesti. Dezvolti cunostinte despre culturi pe care nu le-ai vazut inca si curiozitati pe care o sa vrei sa le descoperi.
10. Cititul iti dezvolta imaginatia si creativitatea.
Citind carti stimulezi si dezvolti imaginatia si creativitatea. Conteaza tipul cartii pe care o citim: fictiune sau non-fictiune. Cand citim fictiune de cele mai multe ori autorul ne lasa sa ne imaginam locurile, personajele, derularea actiunii, presarand cartea cu ceva detalii si indicii dar fiecare ne dezvoltam propria scena chiar citind aceeasi carte. Asta este si motivul pentru care unele ecranizari ale cartilor plac multor oameni iar altele sunt considerate un esec. Descoperim lumi noi, posibilitati noi si automat creativitatea incepe sa se joace prin mintea noastra. Citind carti non-fictiune ne imaginam unde putem ajunge si cum putem aplica ceea ce citim. Ne cream propriul drum cu pasii dezvaluiti de cei care au ajuns acolo unde vrem sa ajungem. Pana la urma ne imaginam si ne cream propria viata viitoare dupa citit.
Ne putem cumpara propriile carti dar sa nu uitam ca exista si alte metode de a citi. Poti imprumuta de la prieteni, poti gasi carti online sau chiar la bibliotecile locale iar asta poate sa fie un motiv in plus de a face miscare si de a socializa daca simti ca asta ai nevoie. Gasesti in bibliotecile locale foarte multe carti pe domenii diferite si mai ales daca esti in cautare de carti rare, de tratate sau studii de specialitate, bibliotecile au de cele mai multe ori carti pe care nu le poti cumpara dar pe care le poti citi sau studia daca ai nevie. Este putin probabil sa ramai fara subiecte de citit in viata asta, e necesar doar sa-ti doresti sa citesti si sa intelegi beneficiile pentru ca metode de a citi sunt nelimitate iar subiectele fascinante. Sunt nenumarate beneficii ale cititului si cu siguranta nu le pot cuprinde in doua articole dar cum spune si zicala ca „pofta vine mancand” la fel este cu cititul. Incepe sa citesti chiar azi si o sa descoperi beneficii personale cum poate nici nu te gandesti in acest moment.
Aminteşte-ţi, o carte necitită nu te poate ajuta. Nu citeşti niciodată prea multe cărţi, însă poţi citi prea puţine!
Jim Rohn
Daca vrei sa recitesti primele 5 beneficii ale cititului le gasesti aici
Sa avem Spor la citit!
Trackbacks/Pingbacks