“Dacă nu ai un plan al tău, alţii te vor include în planurile lor!”  Anthony Robbins

Vorba aia : cine nu are un obiectiv sa-si faca :). Ca sa poti obtine claritate in viata ta, este necesar sa-ti definesti obiective. Pe termen scurt, pe termen mediu, pe termen lung, cum vrei tu, important este sa ai un obiectiv. Ca sa nu mergi  „cu valul” trebuie sa stii unde vrei sa mergi sau macar sa incepi sa ai o idee. Fie ca vorbim de viata personala fie ca vorbim de viata profesionala – da, sunt doua diferite 🙂 – trebuie sa-ti definesti obiective ca sa poti obtine claritate. Nu este „rocket science” este ceva simplu de facut si plin de beneficii pentru fiecare. Cand pleci sa cumperi paine – ai un obiectiv, cand te duci sa-ti vezi parintii – ai un obiectiv, cand vrei sa-ti schimbi locul de munca – ai un obiectiv, cand vrei mai multi bani – ai un obiectiv. In principiu, chiar daca nu sunt mereu numite asa, multe activitati, sa le spunem banale, au o finalitate, un obiectiv. Totusi, daca ai un obiectiv (sau asa ai tu impresia) nu inseamna ca este corect setat sa te ajute sa-l finalizezi – pana la urma asta este cel mai important dupa definirea obiectivului – sa-l duci la bun sfarsit, sa-l indeplinesti.

Ca sa fim mai productivi si mai eficienti cu timpul nostru ar fi bine ca aceste obiective sa fie setate corect si constient. O metoda de a ne seta obiective corecte si constiente este apeland la acronimul S.M.A.R.T..

SMART este un acronim folosit pentru a defini caracteristici definitorii ale setarii unui obiectiv constient, esentiale pentru atingerea obiectivului cat mai eficient din punct de vedere al resurselor folosite:

S – specific / M – masurabil / A – accesibil / R – relevant / T – temporal

-> Un obiectiv trebuie sa fie Specific: asta inseamna un obiectiv clar, concret, usor de inteles si bine definit, nu un obiectiv general. Pentru setare poti raspunde la intrebarile: Cine? Ce? Cand? Unde? De ce ? NU neaparat la toate odata, dar la majoritatea

Ex: obiectiv general: sa ma dezvolt

Ex: obiectiv specific: sa ma dezvolt in domeniul vanzarilor directe

-> Un obiectiv trebuie sa fie Masurabil: adica sa pot constientiza cum masor ca am atins acel obiectiv, cum sa-l fac verificabil cantitativ sau/si calitativ. Pentru setare poti raspunde la intrebarile: Cat? Cum stiu ca l-am atins?

Ex: vreau mai multi bani

SMART – setarea obiectivelor – Angel Raducanu Trainer si Coach

Ex: vreau sa castig 1000 lei

-> Un obiectiv trebuie sa fie Accesibil: asta inseamna ca-l pot realiza cu resursele pe care le am sau pe care le pot obtine real, rapid, fara efort. Asta inseamna ca poti defini de la inceput resursele (nu doar materiale) implicate alocate si sa fie accesibil in functie de experienta existenta.

Ex: daca ai buget de 500 ron pentru reclama saptamanala nu-ti poti seta plan de publicitate de 5000 de lei in urmatoarele 10 zile – nu este usor accessibil in acest moment.

-> Un obiectiv trebuie sa fie Relevant: realizarea lui sa aduca beneficii relevante planului tau general sau obiectivelor pe termen lung. Ar putea sa raspunda la intrebarea (nu foarte usoara) De ce ? Cu ce ma ajuta asta ?

Ex: daca planul meu este despre cresterea afacerii si nu sunt in industria muzicala, nu este relevant sa-mi setez ca obiectiv sa invat sa cant la flaut.

-> Un obiectiv trebuie sa fie Temporal – incadrat in timp: aici pare simplu, dar nu e 🙂 Normal ca trebuie sa raspunda la intrebari de genul: Cand? Pana cand? Ce termen limita am?

Ex: vreau sa aduc 5 clienti noi.

Ex incadrat in timp: vreau sa aduc 5 clienti noi in maxim 10 zile sau pana pe data de ..x..

Acum intelegi de ce acronimul SMART nu este intamplator ales. Toate literele duc spre setarea obiectivelor si realizarea lor inteligent ( SMART – in engleza – inteligent, istet, abil, capabil) Setarea obiectivelor conform retetei SMART duce la o viziune mai clara si cand avem o viziune clara avem deja cativa pasi in directia aleasa si automat avem premisele unei reusite. Fie ca vorbim de obiective personale, fie ca vorbim de obiective profesionale, clarificarile aduse de acronimul SMART sunt defapt pasi in directia dorita de noi si poate chiar clarificarea dorintei sau a viziunii. Daca citim biografii sau interviuri cu oameni care au reusit in diverse domenii majoritatea spun ca au avut o viziune, un vis, un plan. Acestea sunt defapt obiective clar definite. Poate nu erau neaparat construite dupa acronimul SMART dar aveau toate ingredientele necesare iar astazi bombardati de informatii din toate directiile este foarte usor sa scapam un ingredient – care pana la urma se poate dovedi a fi chiar ingredientul principal.

Va doresc sa va definiti obiective SMART si sa nu uitati ca exista T.E.F. – testeaza, exerseaza, functioneaz

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This