Sunt două lucruri esenţiale care te vor face înţelept – cărţile pe care le citeşti şi oamenii pe care-i întâlneşti!
Jack Canfield
Stim deja ca toti oamenii de succes considera cititul ca fiind piatra de temelie in reusita lor pe calea succesului, indiferent de domeniul lor de activitate. Cu toate astea majoritatea oamenilor se opresc din citit odata cu terminarea studiilor obligatorii sau facultative pentru diploma. Datorita tehnologiei nivelul informatiei creste in fiecare zi si la un moment dat ne putem simti blocati de atata informatie sau mai grav ne putem considera atoate-stiutori doar pentru ca stim sa dam o cautare pe Google. Faptul ca afli o informatie nu insemana ca stii si cum sa o pui in practica si faptul ca poti cauta oricand pe Google dupa orice ai nevoie sa stii nu inseamna ca poti aplica imediat acea informatie.
Tot datorita tehnologiei este foarte usor sa citesti carti si uneori chiar Gratuit – tinand cont de cate carti sunt disponibile online fara costuri la achizitie/citire. Cu toate ca este la indemana, este usor si plin de recompense multi oameni nu dau importanta cititului de carti. Cititul este un act personal si nu poate sa-l faca altcineva in locul tau. SI nici nu e recomandat tinand cont de cate beneficii ai pierde doar pentru ca nu vrei sa citesti. Exista diverse motive pentru care oamenii evita cititul: lipsa timpului – este cel mai intalnit motiv cand vine vorba de citit dar noi stim ca nu este un motiv real. Detaliem in alt articol cum sa-ti faci timp pentru citit dar pana atunci iti pot spune ca poti citi: in drum spre job, cand inca stai la coada la…, cand vrei sa te relaxezi, cand vrei sa te uiti la tv, cand aloci timp pentru lucruri total nefolositoare.
Am selectat 10 beneficii ale cititului care sa-ti arate inca odata, daca era nevoie, faptul ca atunci cand iti aloci timp pentru citit iti aloci defapt timp tie, te respecti pe tine ca persoana si pe cei din jur carora le poti transmite informatia descoperita cand ai citit. Am impartit articolul in doua parti pentru ca odata ce am inceput sa scriu imi dadeam seama cate beneficii mi-a adus mie cititul si am scris, am scris si cand am ajuns la 2000 de caractere am hotarat sa il impart in 2 ca sa poata sa fie citit usor, rapid si sa aiba impactul dorit. 🙂
1. Cititul iti dezvolta cunostintele in domenii diferite.
Niciodata nu stii cand poti folosi informatiile pe care le captezi prin citit. Pe langa faptul ca-ti poate produce schimbari majore in ceea ce faci iti poate imbunatatii ceea ce faci deja bine. Pentru ca nu ai cum sa le stii pe toate indiferent cat de vechi esti in domeniul respectiv. Vrei sa incepi lucruri noi? Cea mai buna si rapida metoda sa descoperi cum sa incepi si ce ai de facut este sa citesti despre cei care fac sau au facut deja ceea ce vrei tu. Vrei sa imbunatesti un proces pe care-l faci: afla cat mai multa informatie pe care sa o poti aplica sau adapta nevoilor tale de moment. Vrei sa inovezi intr-un domeniu? Tot trebuie sa citesti despre ce exista deja in acel domeniu si ceea ce nu merge in ace ldomeniu ca sa poti sa inovezi. Pana la urma indiferent de ceea ce pierzi, cunostintele sunt cele care raman cu tine mereu si pe care le poti aplica si reaplica oricand.
Nu exista limita in dezvoltarea cunostintelor iar cititul deschide acest infinit al posibilitatilor.
2. Cititul iti dezvolta vocabularul si modalitatea de a comunica.
Dezvoltarea vocabularului ar trebui sa fie prioritara pentru oricine. Comunicarea a devenit foarte importanta si modul de a sti cum sa transmiti ceea ce vrei sa transmiti adaptat audientei, indiferent care este aceasta, se poate dezvolta prin citit, aplicat si exersat. Dezvoltarea vocabularului este necesara sa fie o prioritate pentru orice om, tinand cont ca vocabularul pe care-l avem este ca un „pasaport” care ne poate deschide sau inchide anumite medii pe care vrem sa le accesam. In cariera, acasa in fata copiilor, in fata prietenilor, in comunitatea in care traim este foarte important sa avem un vocabular dezvoltat si adaptabil mediului si audientei. Inclusiv in invatarea limbilor straine ne poate ajuta cititul pentru ca desi putem memora cuvintele din alte limbi, este foarte important sa intelegem si contextul in care sa le folosim pentru vorbit si scris iar asta se poate face prin citit.
3. Cititul iti dezvolta abilitatile de a scrie si a prezenta.
Pentru ca abilitatea de a scrie lucrari, articole, carti se dezvolta odata cu cititul, ne setam, uneori inconstient, stiluri dupa cei pe care-i citim si respectam. La fel cum pictorii folosesc tehnici stabilite de maestrii precedenti asa si cei care au de scris si prezentat cand sunt la inceput adapteaza scrisul si prezentarea dupa cei pe care-i respecta si pe care-i citesc. Odata cu exersarea scrisului si cu dezvoltarea vocabularului prin citit fiecare isi dezvolta un stil propriu dar care are o fundatie bine ancorata. Cand cunosti mai multe detalii pe un anumit subiect iti creste si increderea in tine cand apare in discutie acel subiect. Cand ai incredere in tine prezentarile tale sunt captivante pentru public pentru ca-si dau seama ca stii despre ce vorbesti. Pana la urma tuturor ne place sa ascultam pe cineva care stie despre ce vorbeste si daca o face si intr-un mod profi cu atat mai mult este mai captivant si subiectul prezentat ne este mai usor de inteles.
4. Cititul iti dezvolta abilitatile de analiza si sinteza.
Abilitatea de a analiza si sintetiza informatia te poate duce cu un pas inainte altora. Exista foarte multa informatie dar mai castigat este cel care stie ce sa aleaga din toata informatia disponibila. Prin analiza a ceea ce citesti decizi daca este o carte bine scrisa sau un articol util iar asta o poti face doar in urma unei analize. Sintetizezi ceea ce ai citit si decizi in consecinta. Vrei sa povestesti cuiva, sintetizezi informatia ca nu-i poti povesti toata cartea. Sintetizezi si analizezi fiecare informatie si decizi ce vrei sa pastrezi si ce a fost de umplutura si nu te ajuta. Plus ca mereu o sa ai subiecte noi de abordat sau analizat intr-o discutie. Puteti deschide discutii cerand pareri despre ceva citit si sintetizat in cateva fraze. Analiza celor spuse de ceilalti se poate face din mai multe perspective daca ai citit suficient si gasesti puncte comune.
5. Cititul iti imbunatateste focusul si productivitatea.
Studiile arata ca nivelul nostru de atentie pe un anumit subiect s-a redus drastic in utlimii ani, unii cercetatorii declarand ca nivelul atentiei a scazut pana la 9 secunde pentru un singur subiect dupa care gasim altceva „interesant”. Cand citim ne concentram asupra cartii, subiectului si chiar daca ne mai fuge gandul, cu exercitiu revenim imediat la ceea ce citeam. Atentia ne este foarte usor atrasa in lumea de azi in o mie de directii si ne apucam sa rezolvam 5 task-uri in acelasi timp cu toate ca stim ca nu suntem nici eficienti si nici nu castigam timp, pentru ca ceea ce nu facem bine trebuie sa refacem si deci sa alocam timp. Cand citim ceea ce ne place, automat tot focusul nostru este catre povestea, articolul pe care-l citim. Cititi 15-20 de minute inainte de serviciu si o sa vedeti cum nivelul de concentrare creste odata incepute task-urile de la serviciu. Focusul e necesar sa fie pe un singur lucru ca productivitatea sa creasca si prin citit putem exersa alocarea focusului pe un singur subiect cand e necesar.
Continuam cu alte 5 beneficii in articolul viitor. Pana atunci le poti analiza pe cele expuse deja si cu siguranta daca le vei constientiza mai repede cu atat cititul o sa faca parte din rutina ta zilnica, ceea ce iti recomand pentru ca cititul poate sa fie considerat „o rutina utila”.
Dacă nu-ţi place să citeşti, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită!
J.K.Rowling
Gasesti partea a 2-a a articolului cu alte 5 beneficii ale cititului aici!
Sa avem Spor la citit!
Facebook Comments