Inainte sa putem comunica, trebuie sa stabilim niste puncte comune!


John C. Maxwell

Mergand pe firul citatului de mai sus ce crezi ca trebuie sa faci ca sa descoperi si sa stabilesti puncte comune? Sa pui intrebari! Daca vrei sa vorbim despre Leadership nu avem cum sa nu-l pomenim pe John C. Maxwell. Este cel mai renumit expert in Leadership. Este autorul a peste 70 de carti vandute la nivel international in peste 26 de milioane de exemplare. Una dintre cartile lui este si cea despre care o sa vorbim azi – Liderii buni pun intrebari extraordinare – Bazele unui Leadership de succes.  Cei de la Publishers Weekly declara direct pe coperta cartii „O exceptionala abordare a procesului de Leadership, bazat pe sute de intrebari concepute sa ajute cititorii in calatoria lor catre dezvoltarea personala si profesionala”

Este o carte – manual. Indiferent daca esti deja un lider in domeniul tau sau indiferent de cand vrei sa incepi sa lucrezi la partea de leadership aceasta carte este obligatorie de citit. Fiecare pagina are lucruri noi de invatat si aplicat. Pentru cei din vanzari si nu numai este o carte obigatorie ce merita citita si recitita si cu siguranta de fiecare data o sa descoperiti lucruri noi ce merita testate/aplicate indiferent de domeniile sau marimea organizatiilor voastre. Desi are 286 de pagini nu o sa-ti dai seama cand ai terminat-o de citit pentru ca e atat de captivanta incat cu siguranta o sa vrei sa o citesti cat mai repede, fara sa stai cu ochii pe ceas.

Cartea este structurata in 2 parti mari: „Intrebarile pe care le pun” si „Intrebarile pe care mi le pun liderii” care au impreuna 10 Capitole. Cartea dovedeste inca odata importanta imtrebarilor si resursele ce pot sa fie obtinute adresand intrebari.

1. De ce sunt intrebarile atat de importante?

Daca vrei sa ai succes si sa-ti atingi potentialul de Leadership, trebuie sa-ti faci un obicei din a pune intrebari pentru ca prin intrebari: primesti raspunsuri, deblochezi si deschizi usi, relationezi cu ceilalti, ii implici si pe altii in conversatie, iti vin idei mai bune, descoperi o noua perspectiva, iti provoci gandirea si te impulsionezi.

2. Ce intrebari imi pun eu ca lider?

Toti avem intrebari despre urmatori pasi iar in acest capitol gasim cateva numai bune pentru inceput: investesc in mine, sunt sincer interesat de ceilalti, sunt ancorat in realitate, ofer valoare echipei mele, profit de atuurile mele, sunt preocupat de prezent, investesc timpul eficient?

3. Ce intrebari le pun membrilor echipei?

Incepe cu o analiza despre cat de bine stii sa asculti, afla puterea ascultarii si descopera cum sa dai nastere unor idei noi prin intrebari si ascultare.

4. Ce trebuie sa fac pentru a ma conduce eu insumi cu succes?

Pentru ca toata cartea se bazeaza si pe capacitatea noastra de a ne analiza si capitolul 4 incepe cu o analiza: de ce este mai dificil sa ma conduc pe mine decat sa-i conduc pe ceilalti, ce il ajuta pe un lider sa reziste pe termen lung, ce valori are un lider, ce obicei eficient are fiecare lider, cum conduci cu modestie sau cum sa continui procesul de leadership (care dureaza o viata).

5. Cum functioneaza leadership-ul?

Poate oricine sa devina Lider? Da, oricine are acest potential si oricine si-l poate antrena pentru a deveni un lider mai bun. Pornesti de la nivelul de baza, descoperi care este scopul suprem al leadership-ului , diferentele dintre a delega si a abandona responsabilitatea, aptitudini necesare si de ce nu poti sa fii ider in toate laturile vietii tale.

6. Cum imi incep cariera in leadership?

Despre viziune si determinarea potentialului de Lider, sfaturi pentru liderii aspiranti sau cum sa transmiti incredere ca lider nou. Detalii despre cele 5 niveluri ale Leadership-ului: Pozitia -> Permisiunea -> Productia -> Dezvoltarea oamenilor -> Apogeul.

7. Cum rezolv conflictele si cum conduc oamenii provocatori?

Cum poate un lider sa tranforme o persoana care nu este dispusa sa invete, sa ceara unui angajat sa se schimbe, sa conduca pe cineva cu o personalitate pasiv-agresiva, sa relationeze cu un angajat furios sau sa faca fata unei persoane care nu vrea sa se lase condusa? Aici sunt raspunsurile si multe alte resurse.

8. Cum pot reusi daca sunt condus de un lider slab?

Poti. Gasesti idei si practici in acest capitol. Inainte de a actiona incepe iar cu intrebari adresate… tie!

9. Cum pot trece cu succes peste perioadele de tranzitie in leadership?

Viata inseamna tranzitie iar una din abilitatile liderilor buni este de a naviga prin perioadele de tranzitie – spune John Maxwell la inceputul capitolului 9. Cand este momentul sa schimbi pozitia, ce pasi face un lider pentru a implementa schimbari si pentru a avea un succesor si care ar trebui sa fie mostenirea de lider sunt cateva din ideile acestui capitol.

10. Cum pot dezvolta alti lideri?

Daca vrei sa ai un impact asupra celor din jurul tau, trebuie sa-i ajuti pe altii sa devina lideri mai buni. Cum identifici potentialul de leadership in altii, cum ii ajuti sa-si descopere talentele, cum ii ajuti sa aiba incredere in ei insisi sau cum sa faci oamenii sa iasa din zona lor de confort si sa le acorzi timp sa evolueze dar si cum sa renunti la anumiti oameni cand este cazul.

Este o carte pe care eu (si cu siguranta multi altii) am citit-o avand creionul in mana. Este o carte – manual din care poti obtine multe informatii si multi pasi pentru dezvoltarea ta viitoare. John Maxwell a declarat de mai multe ori ca intrebarile i-au schimbat viata si ne incurajeaza pe toti sa invatam sa folosim puterea intrebarilor. Toata cartea este scrisa intr-un ton usor de inteles, prietenesc si necesita atentia celui care citeste pentru ca este captivanta de la prima la ultima pagina. Cum spuneam inca de la inceput, indiferent daca esti deja un ider recunoscut sau esti la inceputul drumului de lider este o carte de citit. Poate consideri ca deja stii ce spune autorul dupa titlul capitolelor te asigur ca vei descoperi si alte perspective noi si pana la urma si asta face un lider: invata, invata, invata!

Perfectionarea este cel mai important factor de diferentiere intre cei care reusesc pe termen lung si cei care nu o fac!


John C. Maxwell

Sa avem Spor la citit si implementat!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This