“Excelenta nu este o destinatie, este o calatorie continua care nu se termina niciodata.”

Brian Tracy

KAIZEN – mai exact „Imbunatatire Continua”.  Filozofia japoneza KAIZEN spune simplu ca prin mici imbunatatiri zilnice in timp se produc imbunatatiri cu impact pozitiv major asupra vietii.  Este o filosofie japoneza care se concentreaza pe imbunatatirea continua in toate aspectele vietii si a inceput sa fie folosita inclusiv in mediul de afaceri (Toyota este un exemplu cunoscut care aplica in fabricile si procesele de productie a masinilor principiul KAIZEN)
Cuvantul japonez KAIZEN este format din doua cuvinte KAI – schimbare si ZEN – armonie/bun – schimbare in bine sau imbunatatire continua sau ii putem spune „secretul”eficientei japoneze.  Este principiul care aduce progresul cu pasi mici si care nu se termina niciodata. Pana prin 1985 era doar un cuvant japonez care spunea „mereu mai bine”. Profesorul Masaaki Imai l-a transformat intr-un nou principiu managerial – Kaizen – management al imbunatatirii continue – cand a publicat cartea „Kaizen: Cheia succesului competitiv al Japoniei”.

Kaizen - Angel Raducanu

KAIZEN – 10 principii:

  1. Nu opresti niciodata imbunatatirea – intotdeauna exista ceva ce poate sa fie imbunatatit in vietile noastre: un nou obicei, o noua aptitudine, un nou hobby, citesti mai repede, citesti mai mult, inveti sa canti la un instrument, inveti o noua limba straina, etc.
  2. Elimina practicile vechi – pentru ca viata este in continua schimbare nu poti aplica aceleasi metode si sa te astepti la rezultate diferite. Viata progreseaza si fiecare vrem sa evoluam, nuu? Atunci trebuie metode noi: poti incerca in fiecare zi lucruri noi simple: alt drum spre birou, alt mod de a-ti bea cafeaua/ceaiul, schimba locul de masa, etc.
  3. Fii proactiv – este important sa nu-ti imbunatatesti scuzele ci actiunile. Vrei ceva? Fa primul pas, si al doilea, si al treilea, altfel o sa ramana doar o dorinta care se transforma in frustrare.Vezi finalul nu obstacolele de pe drum.
  4. Nu presupune ca noile metode vor functiona – cu atat mai mult in viata ta – nu e obligatoriu ca o metoda functionala pentru cineva o sa fie functionala si pentru tine. Pana la urma e vorba despre a imbunatati si a testa. Nu uita de T.E.F.
  5. Faceti corectii – ajustati – recunoaste unde ai ceva de imbunatatit si incepi de acolo. Mici corectii aduc rezultate in timp. Pana la urma este despre a incerca, a testa si imbunatire continua.
  6. Imputerniciti prietenii, familia sa va ajute/sustina – le puteti spune planul si va pot incuraja, va pot monitoriza, etc. Doar daca aveti astfel de persoane in jurul vostru: daca, in schimb mereu cand veniti cu ceva nou toti va sar in cap, va opresc si va prezinta dezavantajele, pe langa ca e clar ca trebuie sa va schimbati mediul, mai bine lasati acest pas deoparte ca sa nu va impiedice mai mult decat e nevoie 😀 .
  7. Parerea multimii – cereti mai multe pareri – ca si la numarul 6, doar de la oameni avizati si care vor sa va sustina – Intrebati-i ce fac ei sa-si imbunatatesa viata, obtineti idei noi de la ei. Mai multe minti (care gandesc in aceeasi directie) cu siguranta aduc mai multe idei ce pot sa fie testate, implementate.
  8. Practicati metoda celor 5 De ce? – Poate „problema” constatata e doar de suprafata. Ca sa poti ajunge la radacina situatiei e bine sa folosesti metoda celor 5 de ce, consecutiv. De ce nu am timp ? Pai altii fac asta, asta. De ce nu pot face si eu ? Pai eu fac asta si asta si asta. De ce fac asta ? Pentru ca… . De ce e nevoie sa fac asta ? Ca sa obtin… ca sa … De ce nu pot obtine altfel ? …. Cam asa arata pe scurt „Metoda celor 5 De ce” si o poti aplica oricarei situatii, fortand astfel sa ajungi la radacina problemei/situatiei.
  9. Fii economic – nu zgarcit– atentie ca e o diferenta – monitorizeza-ti finantele si vezi la ce poti renunta si ce poti imbunatatii ca si cheltuiala. Ai gasit o scuza ca nu poti citi ca nu ai bani pentru carti: ha ha ha – in primul rand e plin net-ul de carti Gratis, in al doilea rand sigur ai prieteni care-ti pot imprumuta cartile lor – daca nu ai – e cazul sa-ti schimbi antrurajul dupa cum ziceam.
  10. Nu te opri – poate cel mai important este sa nu te opresti. Imbunatatirea nu se opreste niciodata. Cel care spune ca nu mai are nevoie sa invete sau sa schimbe nimic – e primul care are nevoie 🙂 .
kaizen - Angel Raducanu Coach

Cum ne poate ajuta filozofia KAIZEN in viata noastra zilnica ? Nu uita ca pana si filozofia Kaizen se poate imbunatatii in permanenta… deci incepi si aplica ce crezi ca ti se potriveste. Obiectivele mari pot parea mereu infricosatoare. Finalul grandios poate speria multi oameni sa actioneze, sa faca primul pas. Nu uitati ca viata se intampla. Nu sta pe loc si nu asteapta pe nimeni sa inceapa… ceva, orice. Sa ne gandim la un exemplu in care doresc sa-mi implementez un nou obicei si tot „nu-mi iese”, tot apar o multime de piedici. Vreau sa citesc, vreau sa fac flotari, vreau sa ma culc la o anumita ora, etc. Daca nu ai reusit pana cum ce zici sa incerci sa aplici imbunatatirea zilnica: citesc azi 10 minute, 15 minute, etc – cum esti confortabil; fac azi 5 flotari, 10 flotari; ma culc mai devreme cu 20 de minute, etc. Maine adaug putin la ce am facut ieri: citesc 20 de minute, fac 15 flotari, ma culc mai devreme cu 30 de minute, etc. O sa zici?: hai ma ca ma prinde „pastele cailor” pana fac ceva semnificativ. Se poate sa ai dreptate dar se poate si sa nu ai dreptate, corect? Pai daca nu faci nimic (nici macar putin) cu siguranta te prinde peste un an la fel ca azi.  Daca incepi de undeva, cu putin si adaugi zilnic – pfiuuu pai ia vezi acum cum arata peste un an. Ti se pare mult un an? Alege o luna. Ti se pare mult ? Pai gandeste-te sa nu schimbi nimic si vorbim peste un an, o luna. Crezi ca o sa fii mai fericit? Din contra o sa fii mai frustrat ca nu ai inceput. Daca faci pasi mici creierul tau incepe sa se obisnuiasca usor, isi dezvolta noi programe si cu siguranta pasii mici de azi sunt pasi mari peste o luna, un an, etc.

Asa cum vezi clar, nu exista scuze reale: orice poate fi argumentat dar doar actiunea duce la rezultat – daca-ti doresti!

Cu drag,

angel raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This