Leadership-ul este capacitatea de a transpune viziunea în realitate!

Warren G. Bennis

Leadership-ul, acest subiect complex și inepuizabil mă provoacă în fiecare zi să descopar lucruri noi și să învăț aplicând. Din fericire aud în jurul meu zilnic despre oameni care-și doresc să ajungă Lideri în domeniile lor, ceea ce înseamnă că suntem pe calea cea bună, dacă ținem cont de menirea unui Lider și anume: să creeze, să dezvolte alți Lideri.  Avem nevoie de Lideri, iar istoria ne-a arătat de atâtea ori că în fiecare etapa importantă a Pamântului a existat câte un lider care a știut să decidă direcția și astfel au apărut alți lideri care au continuat, dezvoltat, etc. Părerea mea și a „cercetătorilor britanici” 🙂 este că nu putem avea evoluție fără Lideri, fără Leadership. Cum sunt de părere că Leadership-ul se poate dezvolta și învăța, citesc, mă informez, întreb cu fiecare ocazie pe care o am, Lideri din domenii diferite cum au ajuns, ce au făcut, ce fac în continuare. De fiecare dată observ lucruri comune pe care le fac dar și lucruri specializate în fiecare domeniu. Totuși sunt lucruri pe care toți le fac sau le evită.

Zilele trecute citeam pe inc.com și mi-am reamintit 7 lucruri pe care Lideri le spun într-o măsură mai mare sau mai mică zilnic, confirmate aproape de fiecare dată când am o discuție cu un Lider:

1.Asta e situația – oamenii din jur vor sa stie care e situatia, ce se intampla, oricum vor afla. Mai bine sa afle direct de la tine. Doar asa au imaginea de ansamblu si imaginea corecta. Cand incerci sa acoperi lucruri sunt sanse mari ca oamenii sa se simta subevaluati, sa aiba moralul scazut si automat productivitatea… joasa.

2. Ăsta este planul – se presupune ca un lider, conduce. Oamenii din echipa trebuie sa stie unde vrei sa mergi si cum ai de gand sa ajungi acolo. Orice sugestie e binevenita. Echipa o sa vina cu propuneri, sugestii mai ales daca stiu planul. Dar atentie sa nu uiti esentialul: ca lider trebuie sa stii sa spui si „NU”, mai ales daca lucrul respectiv nu are legatura cu planul detaliat.

3. De ce aveți nevoie? Spuneti-mi mai multe – e foarte important, pentru ca asa le arati oamenilor ca-ti pasa de ei si personal si profesional si ca-ti doresti sa reuseasca. Daca tot ai dezvoltat un super-plan e esential sa stii ce resurse sa-i mai aloci. Invita oamenii sa se exprime, sa-si spuna parerea relevanta pentru planul /proiectul vostru.

4. Am încredere în tine/voi – daca nu ai incredere suficienta in oamenii tai atunci… nu ar trebui sa fie oamenii tai. Trebuie sa setezi un cadru corect pentru dezvoltarea oamenilor tai sa dezvolti un mediu de crestere pozitiv si care sa-i invete pe oameni ca un esec nu este finalul, este doar o lectie pe parcurs. Perseverenta ta trebuie sa o poti transmite echipei prin exemplul personal.

Un eșec nu este finalul, ci doar o lecție de pe drumul spre succes!

Angel Raducanu Coach

5. Poți conta pe mine, te voi sprijini – si reversul medaliei este valabil – si oamenii tai trebui sa aiba incredere in tine… altfel nu vei avea onoarea de a le fi lider. Liderul infrunta problema, nu o sare si nici nu ocoleste. Arata-le ca pot conta pe tine si ca esti dispus ca faci mai mult ca sa iasa totul cum trebuie. Nu renunta niciodata sa-i inveti ce sti si nu renunta sa inveti ce ai de facut! Bineinteles ca vei face tot posibilul sa livrezi ce le-ai promis, nu uita de exemplul personal.

6. Putem face asta mai bine – este clar ca orice poate sa fie imbunatatit. O parte dificila si importanta cand conduci oamenii este sa poti mereu sa ridici standardele, sa-ti duci echipa la un nivel la care ei ar crede la inceput ca nu pot ajunge. Clar ii feliciti cand reusesc ceva dar si cand gresesc trebuie sa le arati, nu sa-i menajezi. Oamenii din echipa ar trebui sa-si doreasca mereu sa primeasca feedback constructiv si liderul le este dator sa-l ofere dar si sa-l primeasca, dezvoltand astfel o relatie de incredere si crestere.

7. Sărbătorim – evitati ca singura recompensa pentru ceva bine facut sa fie altceva de facut. Ajuta oamenii din echipa sa invete sa se bucure de reusitele mici de pe parcursul planului. Reusitele mari vor aduce probabil bonus-uri si alte recompense materiale dar si cele mici trebuie sarbatorite. Trebuie sa ajungi un bun comunicator atat pentru cele bune cat si pentru cele mai putin bune. Nu ignora importanta unor felicitari pentru realizarile mici. Sunt ca si combustibilul potrivit pentru masina – ii vor face pe oameni sa mearga mai increzatori inainte. Si mai exista un beneficiu al felicitarilor oferite sincer oamenilor din echipa – ii responsabilizeaza si ii constientizeaza de calitatile pe care le au deja si pe care ar trebui sau vor sa si le dezvolte.

Bineinteles ca nu exista o reteta sau o pastila minune pentru a deveni Lider dar exista pasi pe care daca-i urmam mergem in directia corecta. Nu uita de prietenul nostru T.E.F.

Exista cu siguranta si multe alte lucruri pe care un lider le face si exista cu siguranta un mediu in care se aplica unele si un alt mediu in care se aplica altele – esenta insa ramane aceeasi: in Leadership nu este despre tine – este despre oamenii din echipa ta!

 Nici un om nu va ajunge un lider important, dacă dorește să facă totul de unul singur și să-și asume toate meritele pentru reușitele sale!

Andrew Carnegie

Să avem Spor!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This