Indecizia si amanarea sunt parintii lipsei…

5 motive pentru care amanam si cum sa le depasim

Citeam zilele trecute fraza asta si mi-am dat seama ca e dureros de adevarata: “Indecizia si amanarea sunt parintii lipsei…” chiar asa e. De ce nu avem inca tot ce ne dorim ? Probabil cel mai important motiv este pentru ca am tot amanat sa luam decizii sau am fost indecisi pentru o perioada prea lunga. De ce nu esti inca multumit financiar ? Pai probabil ai asteptat prea mult sa faci altceva care sa-ti aduca mai multi bani. De ce nu avem inca mai multe obiceiuri bune implementate ? Din acelasi motiv: nu ai fost inca decis sa aplici: incepand de azi, de acum. Vreau sa ma las de fumat…. dar nu-mi spun clar de cand. Vreau sa slabesc x kg… dar nu am spus de cand. Vreau sa fac miscare mai multa: poate incepi, poate nu, poate… amani. Nu-mi place ce fac, o sa schimb … vine salariul aaa.. da parca este OK.. indecizie care duce tot la amanare care duce tot la amanare si care duce cu timpul la o lipsa: de energie, de bani, de relatii, de prieteni.. de orice vrei tu si o poti denumi lipsa. Pana la urma toti amanam cate una alta important este sa nu amanam deciziile care ne afecteaza si care vor duce la efectul bulgarelui de zapada care odata ce a inceput sa se rostogoleasca.. o sa creasca.

Amanarea ne omoara timpul si produce frustrari si lipsa deciziilor asumate. Asa ca haideti sa vedem care sunt  5 posibile motive pentru care tot amanam si cum sa le combatem eficient:

1 Frica… de necunoscut. E clar ca in momentul in care decidem sa actionam intr-un fel vor aparea schimbari. Frica oricum este cel mai mare opritor posibil pentru om si atunci cand vrem sa luam o decizie importanta in loc sa ne aducem aminte ce dorim, sa ne gandim la efectul de dupa, la rezultatul dorit care a provocat gandul unei schimbari… incepem sa ne gandim la ce ar putea merge prost, la ce piedici vor aparea, la ce munti o sa avem de urcat si pana la urma … ne mai gandim: adica amanam.

Pana la urma frica este ceva natural… si oficial nu a omorat pe nimeni. Ce poti face ca sa depasesti frica de necunoscut cand e vorba de amanare: Gandeste-te mai mult la ce vrei sa obtii si fa in asa fel incat zilnic sa vezi care e motivatia din spatele dorintei. Ce vrei sa obtii? Cum o sa arati cand obtii? Ce o sa ai cand obtii? Daca ai nevoie: puneti reminder in telefon cu ce vrei sa obtii ca sa-ti aduca aminte zilnic. Puneti poze pe telefon sau pe laptop/pc cu ce vrei sa ai. Modifica-ti o poza in Photoshop dupa cum vrei sa arati. Orice crezi ca te duce cu gandul la final si nu la inceput.

2 Perfectionismul… sau momentul perfect. Nu exista, daca mai avea cineva dubii. E ceva ce nu poti controla 100% sau poate dura mut prea mult… doar amanarea costa timp. E foarte bine sa avem standarde inalte si sa dorim sa fim cei mai cei doar ca tot trebuie sa incepem de undeva. Nu poti deveni cel mai bun sofer …daca nu incepi sa conduci. Pana te hotarasti tu ca ai ceva perfect… se schimba standardele si in loc sa faci upgrade.. tu pornesti de la capat.

Ca sa scapi sanatos (la minte J ) si din povestea asta cu perfectionismul  sunt 3 pasi simpli de facut:

  • Seteaza un termen limita clar si nenegociabil
  • Seteaza un standard care este pentru tine important si nu-l mai schimba.
  • Stabileste ca esti „perfect”asa cum esti – pana la urma orice poate sa fie imbunatatit.

3 Investesti timp in sarcini neimportante. Genul de activitati care nu sunt prioritare sau care chiar nu te ajuta. Te afunzi in proiecte mici care se rezolva repede ce e drept doar ca daca nu sunt legate ca un puzzle de obiectivele tale mari… nu sunt benefice, te tin pe loc si amani realizarea obiectivelor. Cand ai un obiectiv mare e recomandat sa-l imparti in mini-obiective sau pasi mici dar care au relevanta pentru el.

„Incepe cu pasi mici in directia dorita decat sa incepi cu pasi mari in directia opusa.

angel raducanu Coach

Nu e prioritar? … se poate amana pentru ca nu are legatura cu obiectivul tau. Cand te legi de alte sarcini defapt amani asumarea si automat rezultatele. Crezi ca merita ?

4 Nu ai o viziune clara a ceea ce-ti doresti. Normal ca o sa amani mereu ceva ce nu-ti este clar. Vreau sa… Sa ce? Defineste clar ce, in cat timp vrei, ce pasi ai de facut si cum poti masura ca ai obtinut. Asa apar si focusul si productivitatea. Foloseste metoda SMART. Cand stii clar dupa ce alergi stii de ce alergi si ce te motiveaza. Cand vrei mai mult…x sau mai putin y… dar nu ai definit clar: cat, pana cand si cum incepi… o sa tot amani.

5 Crezi ca e mai greu… decat este in realitate. Pana la urma daca ai un obiectiv maret nimic nu este prea greu. E obiectivul tau si nu-l poate indeplini nimeni. Ai doua variante ca sa nu te stresezi inutil: ori renunti de tot ori pornesti. Te poti gandi: daca era usor faceau toti. Si pana la urma noi nu vrem sa fim toti. Nu vrem sa fim cu turma, NU ?. E clar ca o sa fie ceva de treaba si o sa solicite ceva timp dar tu ai decis sa faci. Imparte in sarcini mici care odata rezolvate alcatuiesc puzzle-ul complet.

Sunt sigur ca fiecare are motivele lui pentru care amana ceva dar pana la urma toti ne putem adresa o intrebare importanta cand stam de vorba cu noi: De ce tot aman ? Eu asa fac. Gandeste-te: este dorinta mea ceea ce aman sau este dorinta/visul altcuiva?  Pana la urma amanarea este o decizie pe care ne-o asumam asa ca decat sa amani la nesfarsit mai bine decizi sa nu mai amani: ori faci ori renunti. Atat de simplu e!

angel raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This