„Nu voi fi un om obisnuit pentru ca am dreptul sa fiu un om extraordinar”
Peter O`Toole
Daca ai exersat lucrurile ce trebuie evitate ca viitor lider… continua! Din fericire, dupa cum ziceam in primul articol pe aceasta tema, exista intotdeauna reversul medaliei si exista si lucruri care odata implementate, insusite si exersate aduc rezultate si dezvolta viitori Lideri…. care la randul lor vor dezvolta alti Lideri. Aceste lucruri trebuie exersate, imbunatatite, acordate cu felul tau si puse in practica mereu. Ca-n orice domeniu din viata unele sunt de evitat (vezi Partea I) iar altele de exersat. Haideti sa descoperim,
12 lucruri de exersat pentru un viitor manager apreciat:
- 1. Gandeste pozitiv – intelege gandirea pozitiva si cauta ce se poate invata din fiecare situatie. Uneori pare o situatie dificila, nefericita dar macar o lectie se poate extrage de acolo ca sa nu repetam.
- 2. Comunica – este foarte important sa comunici des cu toti oamenii din echipa. Cele mai multe probleme intr-un proiect apar din lipsa comunicarii – oamenii nu stiu ce, cum si cat sa faca, asa ca e foarte important sa comunici cu toti. Fiecare membru al echipei este important si trebuie sa stie toate detaliile ncesare realizarii proiectului.
- 3. Fii sincer – „fara sinceritate nu exista integritate” – fii sincer cu toti din echipa si o sa ai doar de castigat chiar daca uneori nu pare asa. Nimanui nu-i place sa fie mintit. Chiar daca este o perioada grea a proiectului sau o situatie dificila, nu trebuie ascunsa ci discutata pentru a putea sa fie rezolvata. Sinceritatea tine de principii si un om fara principii nu este lider!
- 4. Inspira – un lider este inspirational. Un lider te molipseste cu entuziasmul lui. Poti inspira oamenii din echipa sa devina implicati iar asta doar daca tu esti implicat 100% si folosesti mereu putera exemplului. In perioadele cele mai dificile ale unui proiect cand trebuie multa atentie si putere de munca e foarte important sa fii prezent in mijlocul echipei.
- 5. Aliniaza echipa – toti trebuie sa mearga pe acelasi drum al proiectului si fiecare trebuie sa stie ce are de facut si ce importanta are. Exact ca piesele unui motor – fiecare are treaba ei, daca una se opreste sunt doua variante: ori motorul se opreste definitiv ori merge gresit consumand resurse mai multe si producand daune mai mari. Toti din echipa trebuie sa aiba aceeasi directie si la urcare dar si la coborare.
- 6. Deleaga – nu le poti face pe toate – deleaga task-uri si invata cand sa lasi oamenii din echipa sa-si faca treaba pe care o stiu bine. Una din sarcinile unui manager, viitor lider este sa stie cand, ce si cui sa delege. Asta presupune ca-ti cunosti toti oamenii din echipa si le stii bine aptitudinile actuale sau pe care le pot dezvolta.
- 7. Gaseste echilibrul – pentru echipa ta si pentru membrii ei individual. Fiecare trebuie sa aiba task-uri similare ca si cantitate – fiecare pe specialitatea lui – dar si timpul alocat indeplinirii trebuie echilibrat. Productivitatea s-a dovedit crescuta atunci cand oamenii pastreaza un echilibru intre task-uri si pauze. Nu uita ca oamenii din echipa sunt… oameni: adica au viata personala, familii, planuri, dorinte, asteptari.
- 8. Acorda incredere – tuturor ne place sa fim utili si cand ni se aminteste devenim mai plini din incredere si dorinta de a face lucrurile sa mearga. Functionam mult mai bine si ne asumam mai mult cand stim ca ni s-a acordat increderea ca putem. Increderea acordata unui om la momentul oportun ii poate schimba viata.
- 9. Incurajeaza cresterea – daca-ti incurajezi oamenii sa se dezvolte, sa creasca, cu siguranta eficienta si productivitatea lor o sa creasca. Oamenii care nu se dezvolta zilnic, regreseaza… si asta inseamna ca pierzi oportunitatea sa cresti oameni, sa dezvolti viitori lideri. Liderii sunt cei care dezvolta alti lideri si asta o poti face prin dezvoltarea oamenilor tai care uneori au nevoie de un imbold in plus.
- 10. Recunostinta – „arata-le oamenilor recunostinta si o sa ai in jurul tau oameni fericiti”. Recunostinta acordata iti da o stare de bine. Nu exista om care sa nu aiba pentru ce sa fie recunoscator. Un lider cu oameni care-l urmeaza, cu siguranta are sute de motive zilnic pentru care sa fie recunoscator si asta este un beneficiu al liderilor. Oamenii fericiti creaza un mediu de lucru placut care duce la cresterea productivitatii.
- 11. Mentorat – poti devenii mentor pentru o parte din echipa sau pentru toti. Foloseste puterea exemplului, „Invata oamenii sa pescuiasca mai degraba decat sa le dai mereu peste” – cum imi place mie sa spun. E mai usor sa cresti, sa te dezvolti, cand ai un mentor iar daca tu te poti oferi ca mentor cum si tu cu siguranta ai mentori poate sa fie doar benefic si pentru tine si pentru cel mentorat. Mentorul se dezvolta odata cu cel pe care-l mentoreaza.
- 12. Corectitudine – nu are voie sa lipseasca. Foloseste corectitudinea la impartirea task-urilor, la gasirea solutiilor pentru greseli si la remunerarea membrilor echipei. Este esential ca OM si apoi ca lider sa fii corect cu toti cei pe care-i intalnesti. Rasplata pentru corectitudine apare cu siguranta cand te astepti mai putin!
Toate cele 12 de mai sus, si nu numai, trebuie exersate si mereu folosite si imbunatatite. Nu poti deveni lider sarind etape. Incurajeaza oamenii sa se dezvolte, sa-si dezvolte obiceiuri noi si ajuta-i sa le implementeze. Dar nu uita ca tu esti primul care trebuie sa faci, sa cresti, sa te dezvolti si sa conduci prin puterea exemplului. Odata evitate cele din prima parte si exersate cele din a doua parte nu-ti garanteaza ca esti un viitor lider ci doar ca esti pe drumul catre a deveni un viitor Lider cautat.
„Leadersip-ul este un cumul de actiuni nu o pozitie” – Donald McGannon
Sa avem spor la exersat!
Facebook Comments