Foarte adesea adoptăm un comportament în funcţie de anturaj, dar care nu corespunde deloc motivaţiilor noastre profunde!


Gerard Desmaretz

John Maxwell are o povestioara interesanta pe care o repeta de cate ori are ocazia pentru a ne transmite noi si noi invataturi despre Leadership si despre cum sa ne setam asteptarile.

Pe malul unui lac era la pescuit un baietel care prindea multi pesti. Pe malul celalalt era la pescuit un batranel care se tot uita la baietel cum prinde peste dupa peste dupa peste si o tot tinea asa, daaar avea si un obicei cel putin interesant. Dupa ce prindea un peste il masura si daca era mic il pastra daca era mare il arunca inapoi in lac. De fiecare data… facea la fel. Dupa un timp batranelul s-a dus langa baietel si l-a intrebat:

– Cum merge pescuitul?

– Bine, foarte bine. Prind multi pesti.

– Bravo, am vazut. Dar am vazut ca pestii mici ii pastrezi iar pestii mari ii arunci inapoi in lac. De obicei e invers, tu de ce faci asta?

– Aaaa, pai e simplu. Nu am acasa o tigaie asa mare…

Oricat de ciudat ni s-ar parea de cele mai multe ori facem asa si noi in viata de zi cu zi fara sa ne dam seama. Ne setam obiective mici, ne dezvoltam asteptari mici si ne inchidem intr-un glob de „confort”din care nu vedem adevarata valoare a ceea ce primim si asteptam.

Avem cateva „repere” setate deja de anturaj si societate si ne place sa ne pastram pe linie. Aruncam poate zilnic „pesti mari” doar pentru ca poate noi stim ca avem doar o „tigaie mica”. Arunca tigaia mica, cauta o tigaie mai mare. Zilnic avem de facut alegeri: unele mari, unele mici, unele cu o importanta majora, altele fara o prea mare importanta.

Fiecare suntem liderii propriilor noastre vieti si avem de luat sute de decizii in fiecare zi. Luam decizii in functie de asteptarile pe care ni le setam. Unii spun ca e bine sa ai asteptari inalte, mari si pline de provocari iar altii spun ca e bine sa ne setam asteptari „realiste”pe care sa le putem atinge ca sa nu acumulam frustrari. Eu spun ca fiecare trebuie sa ne setam ce asteptari dorim noi si anume in functie de dorintele si planurile noastre. Doar noi putem decide daca sunt asteptari mari sau mici si doar noi putem decide pentru noi cum vrem sa ajungem la obiectivele noastre.

Un lucru e cert:dupa ce ai setat ce iti doresti (de obicei asta e partea cea mai provocatoare 😀 ) seteaza-ti asteptarile conforme cu planul tau. Cere pareri daca vrei, cere sfaturi, cere idei. DAR, cere sfaturi, idei, pareri de la oameni care au obtinut deja ceea ce vrei tu sa obtii. Nu cere sfaturi de la oameni care nu sunt acolo unde vrei tu sa fii. Daca nu ai nici un antreprenor in familie, nu cere sfaturi despre antreprenoriat in familie. Daca nu ai pe nimeni care canta la chitara in jurul tau, nu cere sfaturi despre asta in anturajul tau. Cauta anturajul potrivit („tigaia”potrivita pentru pestii doriti de tine). Dezvolta-ti orizontul, dezvolta-ti metodele si cel mai important schimba ce faci deja. Dezvolta noi competente. Cand iti doresti sa obtii lucruri pe care nu le-ai avut pana acum trebuie intai sa faci ceva ce nu ai facut pana acum. Dezvoltarea noastra este continua. Odata cu noi obiective si noi asteptari este necesar sa aducem si noi competente, abilitati, cunostinte, oameni. Este un mix de „resurse”pe care daca nu le ai inca le poti obtine cu siguranta daca faci tot ce tine de tine in directia dorita.

Stabileste ce-ti doresti sa faci! Programeaza acum o intalnire de Coaching ca sa vezi ca si tu poti!

Respecta minim cei 5 pasi de mai jos ca sa incepi sa obtii viata pe care ti-o doresti:

  1. Seteaza-ti clar ce vrei sa faci sau sa obtii.
  2. Cauta oameni care au reusit sa obtina ceea ce-ti doresti si tu sau ceva similar.
  3. Descopera ce abilitati, competente ai tu nevoie.
  4. Incepi si lucreaza la tine: noi competente, noi abilitati, noi oameni in anturaj.
  5. Invata sa pui intrebari si sa ceri ajutorul – de la cei care au obtinut deja.

Edwin Locke, psiholog, absolvent de Harvard, profesor de Leadership, cunoscut pentru teoria setarii de obiective afirma ca „obiectivele ambigue sau obiectivele care sunt foarte usor de atins nu vor avea cele mai bune rezultate pe cand obiectivele inalte duc la o performanta mai buna in viata”. D`aia e foarte important ca dupa ce decizi ce-ti doresti sa-ti stabileati si ce competente si abilitati noi iti sunt necesare pentru obtinerea a ceea ce ti-ai propus. Seteaza-ti asteptari inalte daca esti dispus sa muncesti pentru ele, sa faci altceva in plus fata de ceea ce faci deja si cel mai important sa fii dispus sa faci ceea ce au facut cei care au obtinut deja ceea ce tu iti doresti.

Pana la urma totul depinde de tine. Suntem fiecare responsabil sa ne facem viata pe care ne-o dorim. Visatul cu ochii deschisi e frumos dar fara actiune ramane doar vis!

Posibilităţile sunt numeroase atunci când ne decidem să acţionăm, şi nu să reacţionăm!


George Bernard Shaw

Sa avem Spor la Actionat!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This