„Inveti mai mult, castigi mai mult” – Warren Buffettt

Cu o avere estima de revista Forbes la peste 74 miliarde de dolari, Warren Buffett se mentine in top 3 cele mai bogate persoane din lume. Investitiile sale pline de profit i-au adus si porecla de Oracolul din Omaha. In 1962 a inceput sa cumpere actiunile Berkshire Hathaway, cand o actiune costa 7.5 dolari. Azi aceeasi actiune valoreaza 119.000 de dolari! Si-a castigat singur averea drept urmare poate sa dea sfaturi din propria experienta pentru a obtine succesul. Nu degeaba Time Magazine l-a numit unul din cei mai influenti oameni ai tuturor timpurilor. Pe langa deja celebrele 2 reguli: Regula nr 1 : niciodata sa nu pierzi bani si Regula nr. 2: niciodata sa nu uiti Regula nr. 1, Warren Buffett are cateva sfaturi pentru cei care urmaresc sa aiba succes in viata indiferent de domeniul lor de activitate. Am selectat mai jos 10 pentru programul Seria 10 de 10:

1. Investiti in voi insiva!

Warren Buffettt spune in toate interviurile ca prima investitie importanta sa fie in noi insine. Cel mai bun sfat pe care poate sa-l dea este sa investim permanent in noi pentru a ne imbunatatii permanent competentele si resursele de informatie pe care le detinem. Si asta vine spusa de cineva care inca citeste zilnic carti, rapoarte, reviste de business, desi averea pe care o are deja i-ar putea oferi pentru tot restul vietii cel mai luxos loc pe cea mai luxoasa plaja din lume… dar el alege sa investeasca inca in el, zilnic.

2. Descopera-ti punctele tari si punctele slabe.

„Nu este nevoie sa fii un expert in toate domeniile, dar e important sa cunosti pana unde se intinde zona ta de expertiza si sa ramai in interiorul ei” spune Warren Buffettt. Cel mai bine sa-ti cunosti punctele forte si sa le dezvolti permanent. Punctele slabe pot fi mereu imbunatatite dar ai grija sa te pregatesti si sa eviti sa inveti avand costuri mari. Pregateste-te inainte de a accesa un nou domeniu. Se poate sa inveti orice dar important e sa recunosti ca nu stii sau sa-ti recunosti nivelul si de acolo sa pornesti.

3. Inconjoara-te de oameni pe care ii admiri.

El ne sfatuieste sa ne alegem prieteni care se comporta mai bine ca noi in ideea in care sa invatam sa ne comportam mai bine si deci sa crestem. Mentorii sunt absolut necesari iar Warren Buffettt mentioneaza puterea unui mentor cu fiecare ocazie pe care o are. Este o vorba in sensul asta care suna cam asa: daca te crezi sau esti cel mai destept din camera, inseamna ca nu esti in camera potrivita!

4. Timpul este cea mai importanta resursa.

Warren Buffett spune mereu ca toti avem doar 24 de ore si e foarte important cum le petrecem/cheltuim. El nu participa niciodata la sedinte inutile si evita sa piarda timpul. Chiar Bill Gates mentioneaza intr-un interviu ca o lectie importanta invatata de la Warren Buffettt este tocmai aceea de a nu irosi timpul si ca a devenit mult mai atent cu timpul lui dupa discutiile avute cu Warren Buffett.

5. Nu ezitati sa va asumati pierderile

Se intampla uneori sa si pierdem: bani, timp, energie, etc. Cea mai rapida revenire este sa ne luam lectia si sa nu repetam greselile. Sa recunoastem unde suntem si ce avem de schimbat/imbunatatit. Warren Buffett spune ca „cel mai important lucru de facut cand te gasesti intr-o groapa este sa te opresti din sapat”.

6. Efectul bulgarelui de zapada – ganditi pe termen lung

Unul din sfaturile lui de investitor este sa investesti pe termen lung in intreprinderile / industriile pe care le intelegi. Investeste in tine permanent ca sa poti dezvolta noi comportamente. Cea mai buna recompena este cea pe termen lung. Alegeti obiective, planuri pe termen lung si imbunatateste-le permanent. Nu astepta sa fie ideea perfecta dar odata inceputa actiunea, adauga mereu ceva nou si actualizat. Te poti bucura din cand in cand si de recompensele pe termen scurt dar adevaratele rezultate apar pe termen lung. Nu risca niciodata sa pierzi ceva de care ai nevoie pentru a obtine ceva de care chiar nu ai nevoie spune Warren Buffett. Bulgarele de zapada odata ce este invartit prin zapada, creste, se mareste – asta e paralela pe care Warren Buffett o face cu viata omului: odata ce incepi sa gandesti pe termen lung incepi sa acumulezi informatii, competente care trebuie sa creasca zilnic!

7. Nu fi dependent de un singur venit.

Aici sunt multe lucruri pe care le putem discuta. Nu sunt necesare 2 locuri de munca dar exista si alte variante de activitati part-time care-ti pot aduce venituri suplimentare pe care adunandu-le le puteti investi in altceva mai mare care sa functioneze si sa aduca venituri mai mari. Chiar el da cateva exemple in interviurile lui care pot parea banale sau simple dar daca daca-ti dedici timpul in mod eficient poti transforma pasiunile in venituri constante.

8. Nu intreba niciodata frizerul daca este timpul sa te tunzi.

E un mod plastic de a ne invata sa cerem sfaturi de la omul potrivit dar sa avem grija si la interesul pe care acesta il are. Nu are rost sa ceri sfatul celor care nu au facut deja ceea ce vrei tu sa faci si nici nu e util sa ceri sfaturi de la oameni ale caror interese nu le cunosti. Nu intotdeauna  „prietenii” sunt dispusi sa te lase sa cresti, sa te dezvolti. 

9. Nu economisi dupa ce cheltuiesti ci cheltuieste dupa ce ai economisit.

Ideea de a economisi din fiecare venit/salariu indiferent cat de mic/mare este o tot repeta Warren Buffett in toate interviurile sale. Ideea de economisire nu este neaparat un obicei al nostru dar acest sfat se repeta deja la toti oamenii de succes, indiferent de domeniul in care au obtinut succesul. Traitul de la salariu la salariu nu ne poate aduce niciodata independenta financiara atat de mult ravnita de majoritatea oamenilor. Trebuie sa stii cand sa spui stop cheltuielilor daca vrei sa devii independent financiar sau daca vrei sa inveti sa te bucuri de recompensele pe termen lung mai degraba decat de recompensele pe termen scurt care de obicei si dureaza putin.

10. Nu pierde niciodata o mare oportunitate.

El spune ca lipsa actiunii la momentul potrivit este chiar mai grava decat faptul de a nu face nimic. El spune ca e mult mai bine sa cumperi o companie excelenta la un pret corect decat o companie corecta la un pret „minunat”. Oportunitatile sunt rare asa ca daca ploua cu aur scoate butoiul cel mare nu degetarul! Asumarea de riscuri este una din cheia succsului celor care au reusit. Starea de confort/siguranta nu aduce crestere!

„Daca o sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie o sa ajungi sa vinzi lucruri de care chiar ai nevoie” Warren Buffett

Sa avem Spor!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This