„Sunt la fel de mandru de multe lucruri pe care nu le-am făcut ca de lucrurile pe care le-am făcut. Inovatia inseamna sa spui – nu – la o mie de lucruri.” Steve Jobs

 

Probabil majoritatea pamantenilor stiu cine a fost Steve Jobs. Printre multele distinctii pe care le-a obtinut de-a lungul vietii revista Fortune l-a declarat „Cel mai celebru manager al deceniului trecut” si revista Times il declara „Geniul care ne-a schimbat lumea”. Sunt multe lucruri aparute din ideile lui si a echipelor conduse si cu siguranta or sa dainuiasca mult peste timp. Avem multe de invatat din ce a facut Steve Jobs  dar si din greselile pe care le-a prezentat ca sa putem invata si sa nu le repetam. De retinut ca inainte de a putea da sfaturi… a facut. Si a facut destule prin munca sustinuta multi ani, prin urcusuri si coborasuri. Nu uitati ca excelenta are nevoie de multa munca, perseverenta si timp.  Sintetizam azi doar 10 din sfaturile lui pentru „Seria 10 de 10”

  1. Crede in ceva – ca sa poti reusi sa-ti indeplinesti obiectivele trebuie sa crezi in ceva: in munca, in destin, in karma, in viata, in inspiratie, in ce vrei tu pentru ca doar asa o sa incepi si doar asa o sa ai puterea sa duci pana la final un proiect, un plan, un obiectiv. Jobs a crezut foarte mult in inspiratia lui… si se pare ca de cele mai multe ori nu a dat gres. Chiar daca apar riscuri si rezultate neasteptate, faptul ca ai incredere in rezultat te face sa mergi inainte sa treci pesste pragurile aparute.
  2. Nu trai o viata limitata – timpul nostru e limitat asa ca ar fi bine sa nu-l consumam traind viata si ideile altora. Aveti curaj sa va urmati inima si pasiunea. Nu lasati zgomotul celor din exterior sa va perturbe planurile.
  3. Gandeste diferit – iesi din „turma”. Incearca ce nu s-a incercat. Descopera solutii noi la probleme vechi – dar asta o poti face doar daca gandesti din alta perspectiva si analizezi printr-un alt filtru. Gaseste partea pozitiva din orice intamplare si cauta sa schimbi lucrurile care nu-ti plac, prin metode noi.
  4. Nu uita ca „revolutia” nu este usoara – nu o sa fie usor si nici nu or sa fie neaparat surle si trambite imediat ce ai gasit o noua solutie. Trebuie sa-ti placa mult ceea ce faci ca sa poti schimba cu adevarat ceva vechi. Vei intalni obstacole si oameni care te vor descuraja, dar rezultatul tau final poate sa fie unul maret.
  5. Construieste in jurul clientilor – nu are rost sa repetam ca este nevoie inainte de toate de dobandirea increderii. Cand cauti zilnic sa imbunatatesti ceva pentru clientii tai… acestia te vor rasplati prin folosirea solutiei tale. Trebuie sa le castigi increderea altfel pot sa cumpere de la altcineva in care au incredere chiar daca nu e cea mai buna solutie.
  6. Invatati, invatati, invatati – invatati continuu este sfatul lui Steve Jobs. Doar asa putem evolua si doar asa putem sintetiza informatie si asa putem conecta puncte pentru o noua solutie. Artistii cauta cate o „muza” zilnic in sau in afara domeniului lor. Asa ar fi bine sa facem si noi daca vrem sa evoluam constant. Priveste din mai multe unghiuri aceeasi problema iar asta o poti face doar daca inveti zilnic ceva nou.
  7. Transforma-ti infrangerile in victorii – Steve Jobs considera faptul ca a fost concediat de la Apple ca fiind cel mai bun lucru posibil care i s-a intamplat. Greutatea succesului a fost inlocuita cu usurinta de a fi iar incepator, de a nu fi la fel de sigur. Asta a eliberat cea mai creativa perioada a lui, dupa cum declara. Nu lasa sa te doboare nici o infrangere – oricat de mare pare – ci cauta sa vezi ce poti face mai bine dupa momentul respectiv
  8. Construieste o echipa grozava – ce au nevoie echipele ca sa fie sudate: o viziune comuna. Dupa ce exista viziunea comuna echipa se sudeaza, se dezvolta si stie singura ce are de facut. Membrii echipei stiu cum sa adauge un membru si au un numitor comun in a-si gasi directia. Orienteaza orice echipa spre client si lamureste cu memebrii ei viziunea, asta e fundatia.
  9. Vinde vise, nu produse – Steva Jobs si-a inteles clientii cu adevarat – a facut totul foarte simplu si a si explicat cum si de ce . Clientilor nu le pasa de produsul tau ci de sperantele lor, de asteptarile lor, de nevoile lor. Jobs ne-a invatat ca daca ii ajuti pe clienti sa-si indeplineasca visele, ii vei castiga de partea ta.
  10. Invata sa-ti spui povestea – oricine a vazut o prezentare Apple facuta de Steve Jobs recunoaste ca a fost cel mai de succes corporatist povestitor. Doar prezentarea mesajului tau nu este suficienta, trebuie sa ai o poveste. Atat in viata cat si in afaceri oamenii sunt miscati de cei care nu doar prezinta ci de cei care inspira, informeaza si distreaza printr-o poveste adevarata.

Desi a plecat dintre noi de ceva timp, realizarile lui inca dainuie si ideile lui de baza inca produc noi nise pe care le putem accesa. Sfaturile lui sunt doar o lectie pe care o putem lua si verifica in ceea ce facem noi. Putem adapta ceea ce a facut Steve Jobs  in domeniul nostru si masuram rezultatul. Cred ca ideea de baza lasata de el este ca oricand visam si aplicam putem mereu visa mai mult, mai mare, mai eficient.

„Oamenii care sunt destul de nebuni să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o fac.” Steve Jobs

Sa avem spor la a ne schimba!

Angel Raducanu Coach

 

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This