“Toata visarea din lume nu va conta daca nu esti gata sa te trezesti si sa te pui la treaba”
John C. Maxwell
John C. Maxwell este cel mai renumit expert in Leadership, Speaker si autorul mai multor carti (peste 70) vandute la nivel international in peste 26 milioane de exemplare. Este cel mai bine cotat autor de literatura motivationala conform topului New York Times iar Asociatia Americana de Management l-a declarat cel mai bun lider din sfera de Business. John Maxwell a fost votat de revista Inc. Magazine drept Expertul in Leadership si management numarul 1 din lume. Este pasionat si implicat in domeniul dezvoltarii personale de peste 50 de ani. Conduce mai multe companii: The John Maxwell Company, The John Maxwell Team, EQUIP si John Maxwell Leadership Foundation prin care a instruit de-a lungul timpului peste 5 milioane de lideri.
Organizeaza Conferinte si Discursuri la care sunt prezenti angajati ai corporatiilor din topul Fortune 500, lideri de business de top sau chiar presedinti de stat ceea ce ii confera inca odata dreptul de a da sfaturi pe care sa le invatam si integram in activitatile noastre. Puterea exemplului este modul lui John Maxwell prin care instruieste lideri din lumea intreaga. Am selectat pentru articolul de azi din „Seria 10 de 10” cu greu doar 10 sfaturi despre Leadership. Ca de obicei va sfatuiesc sa le cititi si sa le integrati doar pe cele care se pliaza cu valorile voastre. Nu uitati ca nu exista retete standard cand vorbim despre aplicarea unor sfaturi ci le puteti lua ca repere si eventual directii.
- Leadesrhip-ul nu este o pozitie ci mai degraba un proces. Totodata aceasta presupune o varietate de apitudini si este ceva ce poate sa fie invatat. Abilitatea de a fi lider se invata si poate sa fie imbunatatita in mod continuu.
- Liderii sunt si se considera agenti ai schimbarii. Daca vrei sa ajungi un Lider mai bun obisnuieste-te cu ideea de schimbare. Leadership-ul este o tinta mobila si asa o sa fie mereu.
- Liderii ii imputernicesc pe cei din jur. Leadership-ul se bazeaza pe transfer de autoritate, nu pe control. Liderii adevarati ofera altora din puterea lor cautand in permanenta oameni buni, si investesc in ei pana performeaza in calitate de lider.
- Liderii vad imaginea de ansamblu. Vestitul „the big picture” este absolut necesar liderilor. Planul tau de a ajunge un lider mai bun trebuie sa includa eforturile de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, de a-ti largi orizontul gandirii. Trebuie sa te obisnuiesti sa intelegi ca domeniul tau de activitate este o bucata dintr-un intreg, dintr-un puzzle si este necesar pentru completarea imaginii – rezultatului.
5. Liderii gandesc pe termen lung si forteaza limitele. Liderii planuiesc pentru perioade lungi de timp de cateva luni sau chiar ani. Ei vor mereu progres si pentru asta forteaza limitele cautand mereu metode noi, proceduri noi, granite noi. Asta presupune mereu schimbare si imbunatatire.
6. Liderii gandesc focusat. Stiu intotdeauna toate resursele de care dispun si le folosesc in interesul organizatiei. Ei prefera sa maximizeze resursele pe care le au si cauta in permanenta sa nu iroseasca resurse iar asta reusesc stand mereu focusat pe obiectiv si pe echipa.
7. Liderii conduc prin puterea exemplului. Daca un lider lucreaza la a-si imbunatatii in permanenta ceea ce face o sa fie urmat si de altii. Esti lider cand ai oameni care te urmeaza nu oameni pe care-i impingi de la spate catre ceva ce tu nu ai face.
8. Liderii insufla si influenteaza atitudinea din echipa. Atitudinea liderului este ca un termostat pentru locul in care lucreaza. Este varful de lance inclusiv la atitudinea oamenilor din echipa si al mediului in care se lucreaza.
9. Liderii trebuie sa fie suficient de apropiati pentru a relationa cu ceilalti dar suficient de departe pentru a-i motiva. Oamenii, pentru ca in leadership despre oameni e vorba, trebuie sa-i cunosti sa le cunosti preferintele, reusitele personale dar si situatiile dificile de acasa. Ii cunosti, le esti sprijin cand au nevoie dar nu ii lasi sa te tina pe loc – linia e foarte fina si poate sa fie repede trecuta.
10. Leadership-ul nu este un drept ci un privilegiu si trebuie castigat in permanenta. Liderii buni nu considera nimic de-a gata. Ei se straduiesc sa mentina oamenii si organizatia in miscare inainte spre viziunea stabilita. Concentrati-va pe responsabilitatea de a face o diferenta in bine in viata oamenilor pe care-i conduceti.
Este dificil sa poti selecta doar 10 lucuri despre ce inseamna sa ajungi Lider. Poti incepe cu astea 10 si poti continua sa citesti despre Leadership si cum sa devii un Lider mai bun in fiecare zi. Aplica, testeaza si vezi ce functioneaza. Fiecare domeniu are liderii lui si automat si particularitatile lui. Munca unui lider si a unui lider in devenire nu se opreste niciodata. Zilnic este o noua sansa sa imbunatatesti ceea ce ai facut ieri iar liderii exact asta fac: imbunatatesc in permanenta!
„Oamenilor nu le pasa cat de multe stii pana cand nu stiu cat de mult iti pasa”
John C. Maxwell
Sa avem spor la imbunatatit!
Facebook Comments