Amintiti-va, astazi este acel maine pentru care v-ati ingrijorat ieri!

Dale Carnegie

Dale Carnegie ca fost un celebru autor american de carti despre vanzari, vorbit in public, autodezvoltare si abilitati interpersonale. Nascut in 1888 intr-o familie saraca la o ferma din Missouri (USA) a avut o tinerete cel putin provocatoare (se trezea la 4 dimineata pentru a-si ajuta parintii la ferma) dar si-a dus a bun sfarsit si educatia. Dupa facultate primul job oficial a fost in vanzari: vindea cursuri prin corespondenta pentru fermieri apoi a trecut la vanzarea de sapun, de untura pentru Armour & Company, devenind liderul in vanzari pentru compania angajatoare.

A fost autor iar una dintre cartile sale cele mai cunoscute este „How to Win Friends and Influence People (Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oamenii) lansata in 1936 si devenita Best Seller, populara pana in zilele noastre. A mai scris in 1948 „How to Stop Worrying and Start Living”  (Cum sa te opresti din ingrijorare si sa incepi sa traiesti) si alte cateva carti. Una din ideile de baza din cartile sale spune ca este posibil sa schimbi comportamentul altor oameni prin schimbarea reactiilor lor.

Dupa cariera in vanzari Dale Carnegie isi urmareste visul si devine Invatator pentru adulti si astfel isi incepe faimoasa cariera de autor si orator de succes. A predat cursuri de Comunicare adultilor de la YMCA. In 1912 a inceput cursul Dale Carnegie in care a descoperit si dezvoltat noi tehnici care sa-i ajute pe oratori sa nu se mai teama sa se adreseze publicului numeros.In 1930 a inceput recrutarea altor Traineri pentru cursul sau iar in 1954 si-a denumit Compania „Dale Carnegie & Associates, Inc.” Urmand o prioada de expansiune in Europa, Asia si Australia.

Am selectat pentru „Seria 10 de 10” de la Dale Carnegie 10 modalitati de a castiga increderea si credibilitatea.

1.Evitati argumentele.

Nu intotdeauna argumentele iti aduc ceea ce te-ai astepta. Fiecare parte are un set de argumente important este sa vezi daca te ajuta sau nu sa obtii ceea ce-ti doresti

2. Niciodata nu spuneti altora ca gresesc / se insala.

Nu ai cum sa-ti faci prieteni daca mereu critici oameni si ii arati cu degetul. Feedback-ul e important pentru dezvoltarea oamenilor dar modul in care o faci te pune de-o parte sau alta a terenului prieteniei si influentei.

3. Admiteti-va greselile rapid si in mod explicit.

Cea mai mare dovada de auto-dezvoltare este sa stii sa recunosti cand si ce ai gresit fara sa dai vina pe altii. Asumarea greselilor este un mod bun de a dovedi ca esti de incredere si folosesti exemplul personal in ceea ce faci si spui

4. Incepe intr-un mod prietenos atunci cand intampini rezistenta.

Se poate intr-un mediu nou sa intampini rezistenta: modul prietenos detensioneaza mereu atmosfera si-ti permite sa arati cine esti cu adevarat fara sa ai parte de o eticheta deja pusa.

5. Ganditi-va la dorinta reala si lasati-l pe celalalt sa vorbeasca.

Fiecare are mereu propria viziune despre orice subiect. Lasa-i pe ceilalti sa vorbeasca mai mult dac vrei sa descoperi ce gandesc si ce ii intereseaza sa obtina.

6. Permiteti altora sa obtina recunoasterea pentru reusite.

Daca porti mereu doar tu coronita s-ar putea sa indepartezi oameni importanti din mediul tau. Meritele altora sunt de asemenea importante si trebuie sa fie remarcate si laudate.

7. Foloseste empatia.

Empatia arata ca esti prezent si iti pasa ce cei din jur. Nu poti deveni influent fara sa-ti pese de cei din jur si fara sa-i poti sustine neconditionat atunci cand au nevoie

8. Folositi-va de argumente/motive nobile.

Argumentele nobile arata felul tau de a fi. Arata modul in care privesti lumea si faptul ca nu te consideri buricul pamantului.

9. Foloseste-te de o poveste in jurul ideilor tale.

Intotdeauna o poveste buna transmite mai mult decat o prezentare seaca. Povestea din spatele motivelor sau efectelor este cea care-i ajuta pe ceilalti sa inteleaga ceea ce vrei sa transmiti si beneficiile pe care le pot obtine

10. Arunca o provocare.

Renunta. Trebuie sa stii cand sa renunti, cand sa spui nu. Confruntarea, provocarea nu te v-or ajuta sa ajungi influent la nivel macro.

Nu uita ca desi sunt sfaturi testate si puse in scena de Dale Carnegie tot trebuie sa le testezi si sa le validezi pentru contextul in care esti tu azi, aici, acum. Fiecare suntem diferiti si fiecare avem perceptii diferite despre ceea ce ne inconjoara. Castigarea increderii necesita efort si timp. Credibilizarera ta se intampla tot in timp si tot dupa diverse „teste”dorite sau nu. Cel mai important pas de retinut este ca tot ceea ce spui si tot ceea ce faci sa fie aliniate perfect si sa arate ca ai principii, valori si viziune.

Toata viata este o sansa. Deci, ia-o! Persoana care merge cel mai departe este cea care este dispusa sa faca si sa indrazneasca!

Dale Carnegie

Sa avem Spor!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This