„Singurul lucru constant in viata… este schimbarea „

Francois de la Rochefoucauld

Pornind de la citatul de mai sus si de la ideea ca nu exista stagnare, ci doar evolutie sau regres ma gandesc sa impartasesc cu voi constatarea mea personala si a multor oameni pe care i-am intalnit cum ca daca dorim o viata mai buna, daca dorim sa invatam ceva nou, daca dorim sa lasam o amprenta in urma noastra este obligatoriu sa trecem prin schimbari permanente, pentru imbunatatire.

Parerea majoritatii este ca schimbarile mai mari sau mai mici sunt de cele mai multe ori considerate grele sau dureroase. Nu este obligatoriu sa fie asa, ba mai mult tinand cont de efectele benefice ale schimbarii de cele mai multe ori ele aduc in viata noastra noi oportunitati, noi usi deschise si noi orizonturi. Zilnic trecem prin schimbari (dorite constient sau nedorite) si important este cum ne adaptam schimbarilor din viata noastra si cum implementam beneficiile schimbarilor. O schimbare presupune renuntarea la ceva in favoarea obtinerii a altceva. Putem schimba un obicei, putem schimba lucruri materiale, putem schimba anturajul si putem schimba felul in care privim lumea. Schimbarile pornesc din anumite dorinte ale noastre si ne duc printr-o tranzitie catre realizarea dorintelor.

Pentru ca suntem fiinte comode avem impresia ca schimbarea inseamna sa pierdem ceva care ne este benefic.  De cele mai multe ori schimbarile sunt necesare pentru evolutia noastra ca oameni. De cand incepem sa fim cat de cat constienti incepem sa schimbam. Omul este rezultatul unei continue schimbari din momentul conceperii. Ne nastem, stam intinsi pe spate, invatam sa ne ridicam, invatam sa ne folosim toate 4 membrele dupa care invatam sa le folosim la adevarata capacitate. Invatam sa mergem, sa alergam, sa folosim tricicleta, bicicleta, etc. Toate astea sunt schimbari. Toate astea sunt necesare pentru evolutie. Toate astea pot parea dureroase doar ca in realitate sunt etape/pasi din tranzitia noastra spre un om mai bun, evoluat si care devine mai bun in fiecare zi.

Nu exista schimbare fara tranzitie si as vrea sa le definim pe fiecare sa intelegem mai bine legatura dintre ele si cum ne poate ajuta tranzitia sa acceptam mai usor schimbarile spre un viitor mai bun.

Schimbarea este conform DEX: actiunea de a (se) schimba, modificare, transformare, inlocuire, preschimbare, evolutie. Orice schimbare presupune un nou inceput dar inseamna automat si sfarsitul a ceva. Aici apare de cele mai multe ori rezistenta la schimbare: ne dorim ceva nou dar nu suntem inca dispusi sa renuntam la ceva vechi (sigur) si apare sentimentul de lupta interna (numit generic: rezistenta la schimbare) . Tranzitia este conform DEX – trecerea (lenta sau brusca) de la o stare la alta, de la o situatie, de la o idee, la alta.

Intelegem acum mai usor definitia data de scriitorul si consultantul organizational William Bridges diferentei dintre schimbare si tranzitie. Acesta spune ca schimbarea este ceva ce se intampla in viata oamenilor, chiar daca acestia nu sunt de acord cu ea si este mai degraba un eveniment exterior lor (situational) – companie noua, oras nou, sef nou, relatie noua, nasterera unui copil, etc. Tranzitia, pe de alta parte, este un proces in trei etape prin care oamenii accepta gradual detaliile noii situatii si schimbarile care vin odata cu ea. Daca schimbarea este un fenomen rapid (la prima vedere), tranzitia este un fenomen mai lent util schimbarii.

Orice schimbare necesita asadar o tranzitie si cu cat avem grija mai mult de tranzitie cu atat mai repede imbratisam schimbarile si vedem beneficiile eliminand stresul pe care-l poate genera la prima vedere o schimbare.

Tot William Bridges impreuna cu Sussan Michel au delimitat in cadrul oricarei tranzitii 3 faze importante:

1 – Incheierea, eliberarea  – etapa primordiala cand schimbam ceva este ca lasam in urma altceva. Este etapa care necesita doua procese majore si anume renuntarea la ceva concret (sigur) si abandonarea precedentelor modalitati individuale cunoscute de a rezolva situatii diverse .

2 – Intrarea in zona neutra – dupa renuntare oamenii se gasesc oarecum in deriva neavand noi modalitati (inca) de a rezolva situatii. In aceasta etapa apare de cele mai multe ori incertitudinea, nesiguranta, confuzia. Aceasta faza este de cele mai multe ori inconfortabila, neplacuta si oamenii incearca sa iasa cat mai repede din ea. Unii accelereaza trecerea la noua stare (cei mai putini), iar ceilalti (majoritatea) au tendinta de a se intoarce la vechile situatii cunoscute. Este o etapa dificila si sprijinul unui Coach devine si mai important.

3 – Noul inceput – faza finala in care incepe practicarea efectiva a noilor moduri de actiune dorite. Aici Coach-ul asigura suportul pentru descoperirea unui nou sens al scopului care sa sustina schimbarea. Aici apar deja primele rezultate vizibile clar si coach-ul are „ustensilele” necesare in vederea evidentierii clientului a primelor semne benefice dupa schimbare.

Cele trei faze ale tranzitiei au de luptat cu o piedica majora si anume : rezistenta la schimbare. Pentru a putea trece cu brio peste rezistenta la schimbare un Coach poate sustine clientul sa-si raspunda la doua intrebari majore: care sunt cauzele rezistentei la schimbare si cum putem sa actionam asupra acestor cauze pentru a le diminua sau a le elimina complet.

Rick Maurer in cartea sa „Beyond the Wall of Resistance” afirma ca la baza rezistentei exista doua seturi de elemente:

  • de natura informational-logica, vizibile
  • de natura personala si afectiva, de cele mai multe ori ascunse

Cateva surse ale rezistentei sunt: comoditatea personala (starea de confort), obiceiurile individuale, teama de necunoscut, insuficienta fortei necesare schimbarii, lipsa increderii, lipsa aptitudinilor, riscurile implicate, conservatorism.. Dupa identificarea celor mai pregnante surse ale rezistentei le putem discuta independent in vederea depasirii lor si inlocuirii cu elemente clare ale tranzitiei necesare sau dorite.
Orice tranzitie necesara schimbarii apare imediat dupa ce decizia schimbarii a fost luata si creste si se simplifica din interior. Nimeni nu poate decide in locul altcuiva si nu poate trece prin tranzitie in locul altei persoane. Coach-ul este „umbra” celui care-si doreste schimbarea, „insotitorul” lui pe tot parcursul procesului si prin cateva elemente si sisteme il poate ajuta sa-si clarifice pasii urmatori fara a-i sugera sau a-i efectua in locul clientului.

Schimbarea este evolutie si prin ea trecem toti indiferent daca vrem sau nu. Putem sa facem parte din schimbarile altora si tot apar schimbari in viata noastra, important este cat de repede imbratisam schimbarea si cat de usoara ne facem singuri tranzitia care este inevitabila, dar controlabila. Un coach are privilegiul dat de client sa-i fie insotitor pe drumul schimbarii si privilegiul de a se bucura impreuna de beneficiile aparute in urma schimbarilor alese de client. O alta latura frumoasa a meseriei de coach si un motiv in plus sa te dedici cresterii si dezvoltarii oamenilor este ca, pe langa cresterea ta si bucuria personala, ai privilegiul de a te bucura impreuna cu alti oameni de realizarile lor si de faptul ca ti-au acordat onoarea si increderea sa le parcurgi alaturi de ei.

„Nimic nu este mai interesant decat sa te intoarci intr-un loc unde nimic nu s-a schimbat, doar ca sa vezi cat de mult te-ai schimbat tu. „Nelson Mandela

 

Sa avem spor in procesul schimbarii!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This