Dimensiunea succesului tau este masurata de puterea dorintei tale, de marimea visului tau si de cum gestionezi dezamagirile pe drumul catre succes!

Robert T. Kiyosaki

Daca te-a preocupat pana acum cat de putin educatia ta financiara cu siguranta ai dat de autorul acestei carti. Daca nu ai dat inca de el poate ar fi momentul sa-l descoperi. Robert T. Kiyosaki este investitor, om de afaceri si autor a numeroase carti despre educatia financiara.

„Principalul motiv pentru care oamenii se lupta cu dificultatile financiare este acela ca au trecut prin scoala fara sa invete nimic despre bani. Rezultatul este ca invata sa lucreze pentru bani… dar nu invata niciodata sa puna banii sa actioneze pentru ei” – asta e concluzia autorului Robert T. Kiyosaki pe care o putem gasi direct pe coperta cartii.

Tata Bogat, Tata sarac, este probabil cea mai cunoscuta carte despre educatie financiara. A fost deja Best Seller pentru The New York Times, The Wall Street Journal si USA Today. Robert Kiyosaki a scris aceasta carte in colaborare cu Sharon L. Lechter, antreprenoare si autoare de carti.

Cartea are putin peste 200 de pagini dar pentru cineva dornic sa-si dezvolte cunostintele despre bani se poate citi in 2-3 zile maxim. Este scrisa intr-un limbaj simplu, usor de inteles si este presarata cu exemple din viata reala (cei drept detalii din USA) dar extrapoland putem transpune exemplele si pentru Romania.

Autorul a creat o poveste in jurul vietii lui ca adolescent cand primea sfaturi din partea tatalui (profesor Universitar) si din partea tatalui celui mai un prieten (absolvent de 8 clase dar ajuns cel mai bogat om de pe insula Hawaii). Aplicand sfaturile primite si detaliate in carte autorul a reusit ca la 20 de ani sa aiba deja o companie care valora cateva milioane de dolari dar tot el a reusit sa falimenteze afacerea si sa ajunga in strada. Ceea ce continua autorul sa faca sunt lectii pe care le-a invatat si pe care acum incearca sa le prezinte si altora ca sa nu mai fie nevoiti sa treaca prin greselile lui. Autorul a ajuns la obiectivul dorit si anume sa fie independent financiar deci vorbeste prin puterea exemplului.

Cartea descrie detaliat 6 Lectii pe care autorul le umple de exemple personale si concluzii pe care fiecare le poate aprofunda, aplica, testa.

  1. Lectia intai – Cei bogati nu muncesc pentru bani
  2. Lectia a doua – De ce trebuie predat alfabetul financiar
  3. Lectia a treia – Vezi-ti singur de afacerea ta
  4. Lectia a patra – Istoria impozitelor si puterea companilor
  5. Lectia a cincea – Cei bogati inventeaza banii
  6. Lectia a sasea – Munciti ca sa invatati – nu munciti pentru bani

Nu o sa le detaliez tocmai pentru ca e bine ca fiecare sa le dea propria interpretare dupa cititrea cartii si exemplelor aduse de autor. Fiecare stim despre noi cum reactionam la diversi stimuli sau exemple si atunci cea mai sigura metoda spre actiune dupa finalul cartii este interpretarea personala a ceea ce avem de facut in conditiile date.

Regula cea mai importanta pe care autorul o tot repeta de-a lungul carti si care este general valabila la nivel mondial este aceea ca trebuie sa invatam clar diferenta dintre Active si Pasive. Pe scurt Active sunt acelea care ne aduc mai multi bani langa cei pe care-i avem iar Pasive sunt acele lucruri care ne consuma bani. Autorul chiar declara sustinut ca asta e singura regula pe care trebuie sa o stiti daca vreti sa va imbogatiti: diferenta dintre Active si Pasive. Cartea chiar are cateva desene simple si clarificatoare referitoare la Active si Pasive. Cu siguranta nu trebuie sa fii absolvent de MBA ca sa intelegi cartea.

Autorul sustine introducerea educatiei finaciare in scoli si pledeaza pentru asta. Cartea contine baza educatiei financiare dar si elemente pe care parintii ar fi bine sa le discute cu copiii lor dar si exemple clare despre cum discuta oamenii saraci si oamenii bogati. Pentru parinti poate deveni un ghid util in discutiile despre bani pe care ar trebui sa le avem toti cu copiii nostri. Tinta cartii este ca cititorii sa devina independenti financiari si sa insufle o educatie financiara corecta copiilor.

Nu este o carte de imbogatire rapida si nici nu are retete miraculoase – nu asta este intentia cartii ci mai degraba de educatie spre independenta financiara. Iesirea din cursa sobolanului (cum numeste autorul traiul de la salariu la salariu) se poate face doar daca ne dezvoltam cunostintele financiare si daca depasim cele mari 5 obstacole din calea independentei financiare:  frica, scepticismul, lenea, obiceiurile proaste si aroganta.

Ideea de baza si daca vrei o concluzie a cartii poate sa fie rezumata intr-o fraza: „Nu munci pentru bani ci pune banii sa munceasca pentru tine”  Muncesti pentru bani cand aduni doar Pasive si aduni bani cand aduni Active! Cum faci asta? Incepi prin educatia financiara necesara si decide dupa aia ce si cum vrei sa faci.

Nu spune niciodata ca nu-ti permiti un anumit lucru. Aceasta este o atitudine de om sarac. Intreaba-te cum poti sa-ti permiti acel lucru!

Robert T. Kiyosaki

Sa avem Spor!

Angel Raducanu Coach

Felicitări că ai citit până la final! Ce vrei sa faci mai departe?

Cumpără cartea de aici:

Citeste alte rezumate de carti recomandate:

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This