“Mințile extraordinare discută despre idei mărețe, mințile obișnuite discută despre evenimente iar mințile mici discută despre oameni” Eleanor Roosevelt

 

Stephen R. Covey autorul celei mai cunoscute si probabil vandute carti de eficienta din lume spune ca important este sa crezi in tine si in abilitatea ta de a trai viata pe care ti-o doresti. Fiind unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in management si dezvoltare personala a sumarizat cele mai importante 7 obiceiuri ale oamenilor eficienti in urma multor studii pe care le-a efectuat.

Cartea lui, publicata prima oara in 1989 „The Seven Habits of Highly Effective People” tradusa la noi ca „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” sau „Eficienta in 7 trepte”  a fost desemnata in urma unui studiu al revistei „Chief Executive” drept cea mai influenta carte a secolului XX in domeniul afacerilor. Nolan Archibald, presedinte Black&Decker spune despre carte ca „Este o carte importanta. Principiile lui Covey privind optica pe care trebuie s-o avem in conducere si in relatiile interumane fac din ea un instrument practic, un manual al managerilor actuali”

Este o carte despre care toti cei care am citit-o declaram ca trebuie citita cat mai devreme posibil. Nu degeaba a fost tradusa in 38 de limbi si vanduta in peste 15 milioane de exemplare. Este o carte care-ti poate schimba perspectiva, iti poate modifica in bine strategia si iti poate face parcursul mult mai eficient. Dupa ce m-am intrebat de multe ori cum reusesc oamenii de succes sa imbine viata personala si viata profesionala am gasit in aceasta carte multe „aha-uri” si mi-am dat seama ca trebuia sa o citesc mult mai devreme… dar niciodata nu e prea tarziu.

Cartea este scrisa fluent si logic de la inceput si pare ca fiecare parte o pregateste si o deschide pe urmatoarea. In cartea sa, Stephen Covey prezinta detaliat sapte obiceiuri pe care oamenii de succes le au, obiceiuri care sunt legate de eficienta, fericire si relatii de incredere. El incepe planul din interior spre exterior si te poate ajuta sa treci de la dependenta la independenta.

 1. 1. Fii proactiv
 2. 2. Incepe cu gandul la final
 3. 3. Pune prioritatile pe primul loc
 4. 4. Gandeste castig-castig
 5. 5. Incearca mai intai sa intelegi si mai apoi sa fii inteles
 6. 6. Actioneaza in sinergie
 7. 7. Ascute fierastraul

 

 1. 1. Fii proactiv – depinde doar de tine si nu de altii cum reactionezi la diversele situatii intalnite in viata ta. Cum imi place mie sa spun: viata nu sta si nu asteapta. Ea se intampla! Decat sa stai sa te gandesti la tot ce nu merge, sau ar putea sa nu mearga, mai bine te gandesti la ce poti sa schimbi la ceea ce depinde de tine. Mai bine schimbi ceva cand e momentul, nu cand esti fortat de imprejurari.
 2. 2. Incepe cu gandul la final – decide unde vrei sa ajungi si actioneaza in directia dorita cu pasi mici care sa te duca acolo. Daca nu stii unde vrei sa ajungi… cum crezi ca ajungi acolo? Imagineaza-ti viitorul bazandu-te pe vise, logica dar si planificare. Gandeste-te ce vrei sa spuna prietenii tai, familia ta, cunoscutii tai, despre tine, dupa ce parasesti lumea asta. Stephen Covey numeste asta obiceiul Leadership-ului personal. Daca nu faci un efort constient pentru a vizualiza cine esti si ce vrei in viata, atunci le dai putere celorlalti oameni sa te modeleze si sa-ti modeleze viata, conchide Covey.
 3. 3. Pune prioritatile pe primul loc – adica decide tu, castiga lupta ta interioara prima oara. Trece tot ce vrei sa faci pe o foaie. Imparte-le in 4 categorii: Important si urgent – Important dar nu urgent, Neimportant dar urgent – Nemportant si nu e urgent. Odata impartite asa o sa fie mai usor de stabilit prioritatile. Aloca mai mult timp celor mai importante actiuni.
 4. 4. Gandeste castig-castig – atentie castig-castig nu insemana impartit la doi – inseamna ca fiecare are ceva de castigat si valoarea e diferita pentru fiecare. Exista resurse pentru toata lumea.
  Rezumat – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey

  Rezumat – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey

 5. 5. Incearca mai intai sa intelegi si mai apoi sa fii inteles – afla care sunt nevoile celui din fata ta, ce vrea interlocutorul tau si abia apoi te poti face usor inteles. Studiile arata ca de cele mai multe ori ascultam cu intentia de a da o replica nu neaparat pentru a intelege. Asculta, intelege si abia apoi vorbeste. Stephen Covey spune: „Inainte sa prescrii ceva, pune diagnostic”. Daca inveti sa asculti mai mult, toate relatiile tale se vor imbunatatii.
 6. 6. Actioneaza in sinergie – extinde intelesul sinergiei la a coagula echipa in jurul proiectului – puterea echipei este intotdeauna mai mare decat puterea unui singur individ. Sinergia se refera la teamwork si la a gasi impreuna solutii noi la probleme vechi.
 7. 7. Ascute fierastraul – zilnic. Invata in fiecare zi, exerseaza si imbunatateste zilnic primele 6 obiceiuri. Pentru a-i putea ajuta pe altii trebuie sa te ajuti prima oara pe tine. Dezvolta-te zilnic pe toate ariile importante: mental, spiritual, fizic si social. Pregatirea si dezvoltarea ta nu se opreste niciodata pentru ca intotdeuana exista ceva ce poate sa fie invatat sau imbunatatit.

Este o carte despre dezvoltare personala care poate ajuta pe oricine isi propune sa aplice ceea ce descopera. Nu este o carte doar despre organizarea timpului ci este o carte despre cum sa intelegi orice lucru inainte de a decide daca este bine sau rau. Este despre a-ti asuma responsabilitatea si initiativa de a decide care urmeaza sa fie viata ta.

 

„Stiinta este calea cea mai sigura si mai rapida catre succes in orice domeniu al vietii. Stephen Covey ne ofera gama strategiilor adoptate de toti oamenii ultraeficace. Reusita poate fi o scoala si aceasta carte reprezinta calea cea mai eficace de a invata.” – Charles Givens, presedintele Charles Givens Organization, Inc., autor al cartii „Wealth without Risk”

 

Sa avem spor la implementat!
Angel Raducanu Coach

Felicitări că ai citit până la final!

Ce vrei sa faci mai departe?

Cumpără cartea de aici:

Citeste alte rezumate de carti recomandate:

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This