„Primul pas spre succes este cunoașterea prioritatilor tale” Arpesh

Suntem in era in care atentia ne este atrasa din toate directiile si pe toate canalele posibile. Suntem mereu in alerta, mereu pe fuga, facem de toate si nimic si ne plangem de singura resursa pe care nu o putem produce: timpul. Daca tot nu putem produce timp ar fi bine ca macar cel pe care-l avem sa-l valorificam la maxim. Ii lasam pe altii sa ne „prioritizeze” timpul nostru si ne miram ca suntem mereu pe fuga. Prioritatile noastre depind de noi si de cum le setam.

Un profesor a venit in fata studentilor si a pus pe catedra un borcan gol. A scos de sub catedra apoi o punga cu pietre mari pe care le-a pus in borcan si i-a intrebat pe studenti:
– Este plin borcanul?
– Da, au strigat in cor.
– NU, a spus profesorul si a scos de sub catedra o punga cu pietricele pe care le-a varsat in borcan si a intrebat iar:
– Este plin borcanul?
– Da, au strigat studentii dupa o mica ezitare.
– NU, a spus profesorul si a scos de sub catedra o punga plina cu nisip pe care l-a turnat in borcan peste pietre si pietricele si care s-a strecurat printre pana a intrat tot din punga.
– Este plin borcanul acum? A intrebat profesorul.
– Acum DA au strigat studentii.
– NU, a spus profesorul si a scos o ceasca plina de cafea pe care a turnat-o in borcat peste pietre, piectricele si nisip.
– Ei bine, acum puteti spune ca borcanul este plin. La fel se intampla si cu viata voastra. Este important sa prioritizati ce intra in viata voastra si cum va setati valorile. Daca puneam prima oara nisipul si pietrele mici cu siguranta nu incapeau si pietrele mari. Pietrele mari reprezinta lucrurile cu adevarat importante: familie, copii, sanatate, prieteni, pasiuni, voi decideti. Pietricelele sunt urmatoarele lucruri importante: serviciul, casa, masina, concediile, etc. Nisipul reprezinta celelalte lucruri importante din viata voastra pe care le stiti fiecare. La fel se intampla si in viata: daca-ti irosesti mereu timpul, energia cu lucrurile marunte nu vei avea timp, energie pentru lucrurile cu adevarat importante pentru tine. Toti studentii au ramas pe ganduri dar un student a intrebat:

– Dar cafeaua, ce reprezinta?
– Razand profesorul a raspuns: ma bucur ca ai intrebat: cafeaua ne arata ca oricat de ocupati suntem tot avem timp pentru a bea o ceasca de cafea cu un prieten drag!
Depinde de fiecare cum ne ocupam timpul si cum ne setam prioritatile in viata. Important este sa fim noi multumiti si fericiti. Timpul este cea mai pretioasa resursa si singura pe care nu o putem reface. Decide cum si cu cine vrei sa-ti petreci timpul si restul apar de la sine. Prioritatile noastre le putem seta doar noi atat timp cat suntem sinceri cu noi si realisti la ce avem de facut. Sunt lucruri pe care vrem sa le facem si lucruri pe care trebuie sa le facem ca sa putem face ceea ce vrem. Tu decizi cui si cum aloci timpul tau si doar tu esti responsabil daca vrei sa fii productiv sau ocupat.
E foarte usor sa ne „umplem” timpul si sa ni se para ca am facut atat de multe dar daca nu sunt in ordinea si cantitatea corecta pentru noi nu ne ajuta sa devenim maine mai buni ca azi. Pana la urma doar tu esti responsabil cum iti imparti timpul.

Vrei sa schimbi ceva imediat? Fii sincer cu tine:

• Pune mana pe o foaie de hartie si un pix.
• Defineste ce inseamna pentru tine: pietrele mari, pietrele mici, nisipul, cafeaua.
• Scrie ce-ti vine fara sa te „concentrezi” prea mult chiar daca ti se pare ciudat lasa sa scrii ce-ti vine prima oara.
• Dupa ce ai definit ce reprezinta pentru tine vezi cat timp le acorzi in fiecare saptamana. Real!
• Vezi ce-ti place sa ramana asa si ce vrei sa schimbi, imbunatatesti. Sincer!
• Prioritizeaza-le prin cea mai simpla metoda: 1, 2, 3, ,4… etc. Unde 1 este cel mai important.
• Incepi de acum sa mentii prioritatile definite de tine si peste o saptamana decide daca le pastrezi sau le schimbi.

Tine cont ca pe parcursul vietii prioritatile ti se schimba si nu e nimic rau in asta chiar daca unii asa ti-ar spune. Doar tu poti decide ce este cu adevarat important, prioritar pentru tine. Poti invata sa spui NU, poti invata sa refuzi activitati care nu-ti aduc satisfactie, este OK. Dupa o perioada sunt sanse mari sa dispara activitati, locuri, persoane din viata ta. Nu e nici o problema, tu ai decis si cu siguranta apar alte activitati, persoane, locuri. Pana la urma depinde de tine!

Daca vrei sustinere in parcurgerea etapelor Programeaza o intalnire de Coaching si o sa vezi de ce zic ca #depindetine.

„Lucrurile bune se intampla cand iti setezi prioritatile” Scott Caan

Cu drag,

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This