Tehnica POMODORO – by Francesco Cirillo

“„Singura diferenta dintre un om bogat si un om sarac este felul in care isi folosesc timpul” – Robert Kiyosaki

Majoritatea vrem sa fim mai productivi, mai eficienti indiferent de ceea ce facem: ca suntem la job si avem cateva proiecte, ca suntem intr-o excursie si avem multe obiective de vizitat, ca suntem in sesiune si vin examenele majoritatea stam si ne uitam la ceas incercand sa facem cat mai multe lucruri int-un timp cat mai scurt. Ei bine s-a dovedit deja de mai multe ori si de mai multi cercetatori (nu doar de cei britanici ) ca nu putem sa fim eficienti daca facem multitasking. Multitasking eficient ? Nu exista.

Nu incercati sa va mintiti singuri (cum am facut si eu mult timp  ) Daca vrei sa fii eficient in ceea ce faci trebuie sa te focusezi pe lucrul respectiv. Da, pe un singur lucru intr-un anumit moment. Da stiu, tehnologia ne fura atentia, telefonul aduce notificari, colegii ne intrerup cand nu trebuie, familia ne strica programul cand abia ni l-am stabilit, etc… Toata lumea trece prin asta si doar o parte reusim sa devenim putin mai eficienti aplicand diferite tehnici testate. Drept urmare foarte multi au incercat sa gaseasca o varianta sau o tehnica pentru a creste eficienta. Una dintre ele este Pomodoro® – sau o varianta simpla in 6 pasi pentru a-ti controla timpul si a-ti creste productivitatea.

Nu va sfatuiesc sa incercati sa traduceti numele acestei tehnici pentru ca o sa vi se para cel putin hilar sau poate o s-o ocoliti inainte de a vedea si testa daca vi se potriveste. Dar ca sa va scutesc timpul (doar vorbim de gestionarea mai buna a timpului ) o sa va spun eu traducerea: „ tehnica rosiei” . De ce numele asta ? Pentru ca asa a vrut autorul si initiatorul acestei tehnici Francesco Cirillo. Pe scurt Francesco Cirillo a lucrat peste 20 de ani in industria software. A lucrat ca si consultant, coach sau trainer si a indrumat mii de dezvoltatori si echipe cu un obiectiv foarte clar de a le imbunatatii productivitatea si eficienta, gasind metode de a obtine rezultate mai bune cu mai putin timp investit si mai putin efort.

Pomodoro Technique® Tehnica Pomodoro este foarte simpla si foarte eficienta odata ce a fost implementata. Implementarea ei… in schimb, poate dura o perioada de timp. Conteaza foarte mult cat de mult iti doresti s-o implementezi si cat iti ia tie in general, sa-ti implementezi un obicei nou.

Tehnica pe scurt este asa:

  1. Alege-ti un obiectiv, o sarcina pe care vrei s-o duci la bun sfarsit.
  2. Seteaza un timer pentru 25 de minute (asta este un pomodoro – un pomodoro = 25min).
  3. Lucreaza la obiectiv pana suna timer-ul – pana trece 1 pomodoro
  4. Cand a trecut un pomodoro (25minute) bifeaza pe o foaie ca a trecut.
  5. Ia-ti o pauza de 5 minute
  6. Reia cu un alt pomodoro si dupa 4 pomodoro trecute, pauza trebuie sa fie de minim 20-30 minute.

Un ciclu complet inseamna 140-145 de minute – dar va spun sigur ca astea sunt minute pline de eficienta.

Cum ziceam, tehnica pare simpla si chiar e. Implementarea ei necesita timp. Sa luam fiecre pas sa-l detaliem putin. 1- Alege-ti un obiectiv. Aici intervine prioritizarea si cum stim fiecare sa o facem. Focusarea pe un singur obiectiv este primoridala: altfel nu are rost sa incerci tehnica.

Cum alegi un obiectiv: pe scurt (si detaliem intr-un alt articol) – noteaza pe o foaie tot ceea ce stii ca ai de facut in ziua respectiva. Daca, dupa ce ai terminat de scris cateva lucruri, nu-ti este clar imediat care este prioritar incepi si da-le note de la 1 la 5 – unde 1 este putin prioritar – o sa fac asta si 5 este urgent – nu poate sa fie amanat mai tarziu de azi. Bineinteles ca poti incepe sa aplici tehnica cu cel mai urgent/important obiectiv

2- Seteaza un timer – nu te uita la ceas, trebuie sa fie timer ca sa il setezi si sa uiti de el in urmatoarele 25 de minute – sa-si faca treaba singur, nu sa-l monitorizezi tu. Toti avem timer pe telefon saaauuuu exista deja destule aplicatii speciale pentru tehnica Pomodoro (mai mult sau mai putin oficiale) exista si online, le poti deschide in browser)

3- Lucreaza la obiectiv. Ai un obiectiv stabilit, ai un timer – da-i drumul. Aici apare partea cea mai dificila de implementat si anume sa te concentrezi, sa te focusezi pe un singur obiectiv timp de 25 de minute, fara intreruperi. Adica: nu te uiti pe mail, nu te uiti la telefon, daca nu e urgent nu raspunzi la telefon (sau raspunzi si spui ca revii tu peste x minute – in pauza), nu te duci dupa cafea, nu te duci dupa apa, mancare (daca vrei, astea trebuie aranjate inainte sa incepi un pomodoro) Faci orice ca sa poti ramane concentrat 25 de minute pe un singur task, obiectiv sau cum vrei tu sa-l numesti.

O a ai tot felul de posibile intreruperi: interne si externe. De exemplu, piticii tai interiori (toti avem, stati linistiti J ) o sa inceapa: aaaa… am de luat fructe pentru acasa, aaa… am zis ca ma uit dupa oferte de concediu, aaa… ce o face partenerul/partenera, aaa… ce muzica se aude… etc. Exista si piticii exteriori J … un coleg vrea sa-l ajuti cu x subiect, o colega vrea sa te intrebe daca a mai slabit, un sef s-a trezit ca vrea sa-ti mai adauge un task, un copil s-a gandit sa-ti spuna ca vrea sa manance… etc. Vrei sa-ti spun ceva ? Intotdeauna vei gasi subiecte sa te abati de la pomodoro dar daca ai ajuns pana aici cu cititul, eu te sfatuiesc sa inveti sa ignori/amani intreruperile interioare sau exterioare pentru ca eficienta nu vine peste noapte si cu atat mai putin nu vine pentru toata lumea. Poate o sa uite cineva stramb ca-l rogi sa mai astepte 10-15 minute dar tu ai un obiectiv si pana la urma daca obiectivele tale nu sunt duse la final cum poti sa ajuti pe altcineva cu obiectivele lui ?

Daca totusi te izbeste inspiratia si-ti vine o super idee sau apare ceva ce nu vrei sa uiti si nu au legatura cu task-ul tau – vei nota pe o foaie de hartie si revii dupa ce-ti termini task-ul sau daca dureaza 1-2 minute in pauza. Da, ca si indiciu, in cartile legate de productivitate, time management si eficienta toti spun acelasi lucru: daca lucrezi la ceva si intervine ceva de facut (un raspuns la mail, o confirmare la telefon, etc.) si dureaza 1-2 minute, fa-l atunci nu mai amana si gata ai terminat. Daca esti in plin proces pomodoro, noteaza pe foaie si poti face in pauza ca sa nu strice tehnica pomodoro.

4 – Asta e partea cea mai frumoasa, nu? Sa bifezi ca ai stat focusat un interval, pomodoro de 25 de minute, este benefic pentru starea ta de flux si pentru starea ta interioara care o sa inceapa sa constientizeze ca esti mai eficient si o sa-ti creasca nivelul de multumire, atat de necesar cand vrem sa fim eficienti.

5 – Asta e partea cea mai placuta, nu ? Pauza – cui nu-i plac pauzele. Credeti-ma ca daca practici tehnica pomodoro chiar o sa simti ca esti in pauza, fara sa te simti vinovat ca nu faci aia si aia. Pauza devine placuta si isi atinge rolul esetial: de relaxare. Atentie, pauza inseamna ca nu lucrezi, nimic. Acum sunt momentele cand poti face ceea ce in mod normal te distrage: verifici Facebook, Instagram, etc. Te uiti dupa un mail, te uiti pe geam, te ridici si faci cativa pasi obligatoriu, te duci la un update ( a se citi barfa) cu colegii, etc. Poti chiar practica meditatia sau orice crezi tu ca te relaxeaza. E pauza ta, meritata!

6 – Revenim si incepem un alt pomodoro de 25 de minute care te va aduce focusat pe ce ai de facut. Multumirea dupa ce ai terminat un ciclu de 4 pomodoro o sa fie pe masura. Chiar daca nu ai terminat task-ul, faptul ca ai reusit sa stai cate 25 de minute focusat pe un singur lucru o sa-ti aduca un nivel de multumire si cu siguranta urmatorul ciclu de pomodoro o sa fie mai usor pentru ce deja incepi sa vezi beneficiile clare. Obligatoriu dupa cele 4 cicluri pomodoro, trebuie sa iei pauza mai lunga de 20-30 de minute in care creierul sa aiba timp sa asimileze informatia nou obtinuta, sa te odihnesti pentru urmatorul ciclu.

Nu uita ca si creierul este ca un muschi. Daca-l antrenezi sa fie lenes, o sa fie lenes. Daca-l antrenezi sa fie eficient, o sa fie eficient. Daca ai ajuns sa citesti despre aceasta tehnica e clar ca esti din a doua categorie sau esti la inceput si atunci nu-ti pot spune decat ca trebuie sa fii perseverent pentru ca s-ar putea sa nu-ti iasa din prima. Concentreaza-te sa-ti reuseasca si o se vezi ca dupa cateva pomodoro iti vei confirma singur si clar ca este benefica tehnica si o sa-ti fie mai usor sa o practici.

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This