„Ceea ce un om poate sa fie, trebuie sa fie” – Abraham Maslow
Abraham Maslow a fost un psiholog umanist american cunoscut astazi in special pentru munca sa depusa in ierarhizarea nevoilor umane. Maslow a observat ca fiintele umane sunt impinse (motivate) de stimuli, obiceiuri sau impulsuri instinctive necunoscute. Abraham Maslow si-a focusat atentia in special spre oamenii pe care-i considera complet functionali cu personalitate „sanatoasa”, auto-actualizanta definind nevoile umane si descriindu-le printr-o piramida, numita Piramida lui Maslow. El sustinea ca noi ca fiinte umane suntem motivati de anumite nevoi nesatisfacute, si ca nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfacute inainte de a se putea ajunge la cele superioare. Desi toate nevoile sunt instinctive, nu sunt la fel de puternice.
Pentru ca se refera la metode de motivare si descoperire de teorii pentru a motiva oamenii, conceptul de ierarhizare a nevoilor a fost prezentat de psihologul american in cartea sa „A Theory of human Motivation” din 1943, in care incerca sa descifreze motivatiile ce stau la originea actiunilor umane.
Maslow a identificat dupa indelungi studii ca exista 5 tipuri de nevoi specifice carora le-a dedicat cate un nivel, etaj din piramida definita de el.
- Primul nivel – cel mai de jos – baza piramidei contine nevoile fiziologice, primare si sunt comune oamenilor si animalelor – aer, hrana, apa, somn, igiena, sex si temperatura constanta a corpului.
- Al doilea nivel al piramidei contine nevoile ce tin de siguranta personala – dupa ce nevoile de baza sunt asigurate oamenii urca un nivel si au nevoie de siguranta, justitie, stabilitate si tin mai mult de integritatea fizica, cum ar fi securitatea casei si a familiei. Tot aici intra si siguranta unui venit, unui loc de munca.
- Al treilea nivel este cel al nevoilor de apartenenta, nevoile sociale. Aici intra nevoie de prietenie, familie, apartenenta la un grup sau mai multe, echipe sportive, grupuri de sustinatori, cauze comune sau chiar grupuri infractionale. Nevoia de a iubi si a fi iubit.
- Al patrulea nivel cuprinde nevoile de stima de sine, apreciere, recunoastere venita din partea altor indivizi – de unde apar sentimente de putere, prestigiu, acceptare. Apare aici sentimentul de incredere, competenta. Nesatisfacerea acestor nevoi duce spre neincredere, descurajare iar in timp chiar in frustrare si complex de inferioritate.
- Al cincilea nivel, cel mai de sus, din varful piramidei este cel care cuprinde nevoile cognitive, de cunoastere, dezvoltare si imbunatatire. Sunt nevoile care se refera la explorare, descoperire de nou si cele estetice, pentru frumusete, ordine, simetrie. Aici intra inclusiv hobby-urile (costisitoare sau nu), calatoriile.
Asta este ierarhizarea nevoilor stabilita de Maslow si tot el spune ca pentru a putea satisface un nivel superior al piramidei cel inferior trebuie sa fie la un nivel mai mult decat satisfacator. Pana la urma este ca o constructie: fara sa ai o baza solida nu poti adauga etaje si nu poti umple acele etaje.
Pe primele 4 nivele sunt acele nevoi pentru care de cele mai multe ori oamenii nu simt nimic special daca sunt satisfacute dar simt un disconfort cand nu sunt satisfacute. Nevoile de la nivelul 5 sunt cele numite de „crestere” cele care motiveaza omul in continuare, de auto-actualizare. Abraham Maslow considera ca motivele pentru care oamenii nu se misca in directia auto-actualizarii sunt obstacolele puse in calea lor de societate, de educatia deficitara.
Iata care sunt, in opinia lui Maslow 7 caracteristici ale persoanelor implinite:
- Persoanele implinite sunt atrase de necunoscut – au mintea deschisa, creativa si pot ideintifica oportunitati rapid. Eu zic sa ramanem deschisi permanent provocarilor si sa le acceptam pentru ca de fiecare data in urma provocarior apar cresterile.
- Persoanele implinite interpreteaza obiectiv realitatea – ies din turma, gandesc cu capul lor si decid in conformitate cu instinctul lor, bazat pe informatiile selectate si mai putin pe cele „de masa”.
- Persoanele implinite au carisma si ii inspira pe cei din jurul lor. Sunt autentici si nu le este frica sa se vulnerabilizeze daca este cazul. Nu sunt si nu se considera perfecti asa ca se accepta cu defectele si calitatile lor.
- Persoanele implinite au ca motivatie personala dezvoltarea lor continua. Evolueaza permanent si sunt mereu pregatite pentru orice oportunitate sau obstacol care poate sa apara in calea lor.
- Persoanele implinite au capacitatea de a elimina din viata lor negativismul si scepticismul.
- Persoanele implinite sunt recunoascatoare pentru ceea ce sunt deja si ii apreciaza pe cei din jurul lor.
- Persoanele implinite construiesc relatii profunde si puternice fiind interesate mai degraba de calitate decat de cantitate.
Calatoria noastra pornita in momentul nasterii ar trebui sa ne duca pe toti spre nivelul 5 al piramidei. Daca o anumita perioada de timp (cand suntem mici), altii sunt responsabili de asigurarea nivelului de baza dupa o anumita varsta (decideti voi care 🙂 ) singurii responsabili suntem noi. Depinde de noi sa ne satisfacem nevoile de pe un anumit nivel ca sa putem urca la nivelul urmator.
Schimbarea, desi privita ca ceva negativ de multi, este, de cele mai multe ori cheia pentru a putea avansa spre varful piramidei. Nu-ti place ceva, schimba! Nu vrei ceva, renunta, schimba. Nu are rost sa-ti alimentezi frustrarile si sa le cresti de frica schimbarii. Pana la urma gandeste-te la schimbare ca si clasele prin care ai trecut in timpul scolii – de cele mai multe ori aveai o teama ca urma clasa…X si nu stiai ce urmeaza sau examenul ..Y.. care te trecea la liceu sau la facultate si cu toate astea de fiecare data, in noua clasa, etapa, ai invatat ceva nou care a devenit parte din tine si care te-a ajutat la un anumit moment sau urmeaza sa te ajute.
Piramida lui Maslow poate sa fie aplicata si folosita in mai multe domenii, uite mai jos 5:
– in dezvoltarea personala (doar cunoscandu-ne putem sa lucram la o versiune mai buna a noastra),
– in organizatii si companii (angajati motivati = productivitate crescuta),
– in marketing si vanzari (exploatarea motivatiei potentialilor clienti pentru cresterea vanzarilor),
– in educatie (cunoasterea nevoilor specifice copiilor, studentilor, participantilor la cursuri sunt importante pentru a capta atentia si dozarea informatiei utile)
– in Coaching (clientul de coaching isi poate descoperi nevoile care-l motiveaza in momentul actual din viata si isi poate gasi calea spre a le acoperi)
Cunoscand acum mai multe detalii despre Piramida lui Maslow puteti sa va faceti o analiza sincera si sa vedeti unde va aflati pe „etajele” piramidei in acest moment din viata voastra si sa va decideti cand si daca vreti sa urcati la urmatorul nivel. Oricare ar fi decizia nu uita ca totul depinde de tine si orice obstacol crezi ca ai acum care nu poate fi depasit, cu siguranta are un mod de a fi trecut. Incearca sa schimbi perspectiva si modul in care privesti obstacolul si cu siguranta o sa gasesti o solutie.
Orice persoana poate sa ajunga in varful piramidei, daca isi doreste! Foloseste piramida lui Maslow ca sa-ti faci o auto-evaluare, o analiza sincera si vezi exact ce nevoi iti lipsesc in acest momemnt pe care trebuie sa le acoperi ca sa poti trece la urmatorul nivel. Daca ai fost sincer cu tine si ai gasit ce ai nevoie stii ce obiective iti poti seta in perioada urmatoare: ce anume e nevoie sa cresti prioritar!
„Nu putem alege intelept in viata, daca nu stim sa ne ascultam vocea interioara, in fiecare moment” – Abraham Maslow
Depinde de tine!
Facebook Comments