Modul in care privesti viata iti aduce oportunitati sau piedici. Tu alegi!

Exista o „poveste urbana” despre o mare companie producatoare de incaltaminte care spune ca la un moment dat CEO-ul impreuna  cu Directorul de vanzari au hotarat sa-si extinda vanzarile si in Africa. Neavand foarte multe detalii despre piata de incaltaminte din Africa au hotarat sa-si trimita doi dintre cei mai buni Agenti de Vanzari sa cerceteze piata si sa stabileasca daca si cum pot incepe. Dupa cateva zile de cercetari suna primul agent de vanzari si spune ca trebuie sa se intoarca pentru ca doar consuma resurse:

Agent 1: – Nu avem ce sa vindem aici. Nimeni nu e incaltat, nu exista magazine de incaltaminte si nimeni nu stie nimic despre pantofi. Decide sa se intoarca sa se ocupe de piata pe care o stia deja.

Dupa alte cateva zile suna si al 2-lea agent, plin de entuziasm si cu obiective bine definite.

Agent 2: – Waaaw, e plin de oportunitati aici. Nimeni nu are pantofi, nu exista magazine de pantofi. Putem vinde aici si stocul vechi si produse noi. Am vorbit deja cu cativa potentiali clienti care vor sa-si deschida magazine. Ma apuc de treaba!

Suna cunoscut ? Cam asa se intampla si in viata reala legat de oportunitatile care ne apar si pe care le lasam sa treaca pe langa noi. Nu este neaparat o poveste despre vanzari sau agenti de vanzari (detaliem partea de vanzari intr-un alt articol) ci este o poveste despre viata, viziune, obiective si dorinte. Este o poveste despre cat de diferiti suntem si cum putem percepe fiecare realitatea din jurul nostru. Intr-un pahar plin pe jumatate cu apa o parte vedem partea plina si vedem ca putem bea apa pe cand altii pot vedea partea goala a paharului si faptul ca nu o sa fie suficienta.

Este definitoriu pentru viitorul nostru ca fiecare sa ne analizam viata, mediul si sa ne hotaram cum vrem sa vedem de azi inainte realitatea din viata noastra. O percem ca fiind plina de oportunitati sau o percepem ca fiind plina de blocaje, probleme, situatii grele si piedici?

Mie mi-a placut mereu sa ma uit la partea plina a paharului sa vad oportunitatile, sau cel putin asa imi placea sa cred,  dar pentru ca nu sunt singur pe lume am cazut destul de des in extrema cealalta cand vedeam mai mult partea goala a paharului. Asta pana mi-am data seama clar ca nu ma ajuta cu absolut nimic. Trecutul este acolo… doar pentru a lua lectia.. nu fricile si nu probleme intampinate.

Lectia trecutului ne da primii pasi din planuirea viitorului!

E bine sa fugim de extreme: nu ne aruncam cu capul inainte in orice miroase a oportunitate dar nici nu stam cu gandul doar la ce se nu se poate. Analizam (SWOT e un exemplu) si decidem ce facem mai departe. Noi decidem daca este ce ne dorim, ce vrem in viitor si daca ne ajuta pe calea aleasa de noi.

Se spune ca daca vrei sa obtii ceva trebuie sa renunti la ceva: pai si atunci gandeste-te: Daca mintea noastra e plina mereu de: nu se poate, nu e timp, nu am bani, nu stiu, e prea putin, etc… cum sa apara locul in mintea noastra pentru analiza oportunitatilor si stabilirea pasilor de facut. Pana la urma si aici este tot despre T.E.F.(testeaza, exerseaza, vezi daca functioneaza) – nu trebuie sa fim toti buni la toate dar daca vrei sa iesi din multime tu hotarasti la ce vrei sa fii bun si pe ce cale mergi. Atentie: se poate sa ai obstacole pe drum, se poate sa reusesti imediat: in oricare situatie nu abandona daca stii clar ca aia vrei sa faci. Daca ai obstacole vezi cum le poti depasi: intreaba, citeste, cauta, invata, orice e posibil. Daca nu ai obstacole: foarte bine, nu te opri din dezvoltare: intreaba, citeste, cauta, invata, mai mult este posibil!

Exista multe exercitii care te pot ajuta sa vezi partea plina a paharului. Detaliez mai jos 2 metode simple, practice si utile.

  1. O metoda simpla si rapida (prezentata in Metoda Silva) spune ca in momentul in care ai ganduri negative sau care nu-ti sunt folositoare in acel moment sa spui imediat cum apare un astfel de gand: Anuleaza, Anuleaza, Anuleaza! In secunda urmatoare gandeste-te la ceva ce-ti place sau la un moment din trecut cand te-ai simtit extraordinar. Sincer, la mine functioneaza pentru ca am fost sigur de la inceput ca o sa mearga, am crezut in metoda.

 

  1. Un alt exercitiu simplu de facut este ca in fiecare dimineata sau seara sa practici recunostinta: tu cu tine! Intr-un jurnal pe calculator, intr-o notita pe telefon, pe o agenda, in gand – cum te simti tu cel mai confortabil sa stai 2-3-5 minute sa multumesti pentru ce ai deja si pentru lucrurile bune care ti s-au intamplat in ziua trecuta. EXISTA cu siguranta astfel de lucruri chiar si in cele mai „grele” zile. Faptul ca ai trecut peste si poti face acest exercitiu, este un exemplu ca orice „greu” trece la timpul lui. Gandeste-te pana la urma ce lectie ai invatat si tot este un plus pentru tine.

 

Pana la urma este vorba tot despre cum percepem realitatea din jurul nostru: vrem sa fim victime sau eroi. Eu prefer partea cu eroul pentru ca din postura de erou ii pot ajuta pe altii pe cand din postura de victima nu ma pot ajuta nici macar pe mine.

Asa ca incepand de azi TU ESTI EROUL din viata ta!

Nu ma crezi ? Foarte bine d`aia exista T.E.F.

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This