“O viaţă lungă poate să nu fie destul de bună, dar o viaţă bună este destul de lungă”

Benjamin Franklin

IKIGAI – motivatia existentiala – asa putem traduce (putin tras de par) conceptul Japonez numit IKIGAI.

IKIGAI este un concept filozofic pentru dezvoltare personala, aparut in Japonia si este considerat o prisma sau o rampa de lansare pentru a descoperi cum sa aduci satisfactie, fericire si inteles vietii. Mai este tradus direct in limba romana ca fiind „ motivul pentru care te ridici dimineata din pat”. In cultura Japoneza se spune ca fiecare are ikigai-ul lui si ca fiecare este dator in viata asta sa si-l descopere.

IKIGAI vine de la alipirea a doua cuvinte japoneze: „iki” – care inseamna viata sau in viata si „k(g)ai” un rezultat, un efect, un beneficiu – rezultatul ca esti in viata, efectul sau beneficiul vietii daca vrem sa traducem fortat cele doua cuvinte.

Probabil ati aflat deja ca pe insulele japoneze denumite Okinawa au fost descoperiti si studiati cei mai longevivi oameni ai planetei. Ba mai mult pe langa varsta inaintata acei oameni longevivi au si o stare de sanatate foarte buna. Incidenta bolilorilor precum dementa, cancerul sau bolile de inima este foarte mica fata de restul planetei.  Au un stil de viata pe care si l-au ales si dezvoltat: majoritatea au gradini unde-si cultiva singuri legume. Au o dieta bogata in plante, legume si carne de peste sau fructe de mare. Pe langa dieta au si un stil de viata activ, majoritatea insularilor deplansandu-se pe jos sau cu bicicleta. Aceasta longevitate are totusi si un secret si anume: ikigai. Se pare ca orice varstnic de pe insula stie sa-ti raspunda foarte clar si rapid care este ikigai-ul lui. Ei sunt mereu „in priza” si se considera utili si responsabili fata de societate, pana peste 100 de ani. Centenarii de pe insula lasa in urma trecutul, stiind sa se bucure de ziua de azi, sa se faca placuti si sa pastreze in jurul lor mereu oameni tineri pe care sa-i ajute sa-si gaseasca ikigai-ul dar si care sa-i faac pe ei sa se simta utili, plini de viata si cu ikigai-ul complet.

IKIGAI-ul este o traire interioara, este o concluzie personala pe care o poti descoperi si simti din copilarie, ca adult, la batranete sau niciodata. Japonezii spun ca este imperios necesar sa-ti gasesti ikigai-ul penturo viata implinita, fericita si lipsita de stres. Vine din interiorul fiecaruia si nu poate fi impus sau descoperit de altcineva in locul tau. Pana la urma nimeni nu poate impune nimanui sa-si gaseasca scopul sau rostul in viata. Cu atat mai mult nimeni nu poate decide pentru altcineva care este motivul pentru care se trezeste dimineata. Psihologii spun totusi ca cei care au un scop, care-si declara un obiectiv sunt mai fericiti decat cei care nu au, sunt mai linistiti si mai putin stresati.

Descoperirea ikigai-ului nu se intampla peste noapte. Ca orice pe lumea asta trebuie mai intai sa apara dorinta de a descoperi. Pentru cei care-si doresc, incepe un proces care poate dura mai mult sau mai putin (depinde de fiecare) si poate avea mai multe praguri. Totusi ca sa incepem de undeva mai multi cercetatori si scriitori care au studiat si au scris despre conceptul ikigai au ajuns oarecum la concluzii comune: trebuie sa-ti adresezi cateva intrebari si sa fii sincer cu tine cand raspunzi: Intrebari de genul: Ce ar trebui sa fac cu viata mea ? Care este scopul meu in viata ? Ce ma face fericit/a ? Ikigai-ul e pare ca este raspunsul comun la toate aceste intrebari sau altele asemenatoare. Interesant este ca ikigai-ul fiecaruia poate sa fie in orice arie a vietii: poate sa fie despre cariera, despre familie, despre hobby sau despre ajutorarea altora.

In cartea „Ikigai – Secrete Japoneze pentru o viata lunga si fericita” scrisa de Hector Garcia (Kirai) si Francesc Miralles dupa ce au intervievat mai multi centenari de pe insula Okinawa, cei doi autori au compilat esenta ikigai-ului in 10 legi: Acestea sunt:

  1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata
  2. Priveste lucrurile cu calm
  3. Nu manca pe saturate
  4. Inconjoara-te de prieteni buni
  5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare
  6. Zambeste
  7. Reconecteaza-te la natura
  8. Fii recunoscator
  9. Traieste clipa
  10. Urmeaza-ti ikigai-ul

Tot in aceasta carte cei doi autori definesc foarte frumos Ikigai-ul dand oarecum un indiciu despre cum sa-ti gasesti Ikigai-ul. Ei spun ca „ Ikigai-ul tau se afla la intersectia dintre acel lucru la care esti bun si acel lucru care iti place”. Exista si cateva grafice despre Ikigai si toate definesc Ikigaiul ca fiind la intersectia dintre 4 cercuri

1 cerc cuprinde ce-ti place sa faci – respectiv misiune si pasiune
1 cerc cuprinde la ce esti foarte bun – respectiv pasiune si profesie
1 cerc cuprinde pentru ce poti fi platit – respectiv profesie si vocatie
1 cerc cuprinde ceea ce are lumea nevoie – respectiv vocatie si misiune

Iar ikigai-ul este in mijloc cuprinzand Pasiune, Profesie, Vocatie si Misiune – din aceasta intersectie putem sa ne extragem fiecare intrebarile la care sa ne raspikigai - angel raducanu coachundem pentru a incerca sa ne gasim ikigai-ul sau pe romaneste pasiunea de a trai, misiunea de a ne ridica dimineata din pat. Tot ca indiciu in misiunea noastra pentru gasirea ikigai-ului personal Hector Garcia incearca sa ne ajute aducand in discutie acea „stare de flux” : „ Ai fost vreodata atat de absorbit/a de o sarcina incat ai uitat sa bei apa si sa mananci ? Ce faceai? Observa acele momente cand intri in stare de flux, pentru ca ele s-ar putea sa iti incorporeze ikigai-ul. Daca iti cresti durata zilnica in care esti in stare de flux, iti vei creste legatura cu ikigai-ul tau”.

In articolul numit „Ikigai, procesul de a permite sinelui interior sa infloreasca” Kobayashi Tsukasa spune ca oamenii isi pot descoperi ikigai-ul doar atunci cand bazati pe maturitatea personala, pe implinirea diferitelor dorinte, pe dragoste si fericire, pe intalnirile cu ceilalti si pe simtul valorizarii vietii ei inainteaza spre realizarea personala.

Ca si indiciu personal eu va recomand sa incercati mai multe zile la rand sa va raspundeti la acele intrebari, in stari diferite si facand diferite lucruri. Nu e obligatoriu sa-ti raspunzi azi si ala sa fie raspunsul suprem. Pana la urma suntem fiinte ahtiate dupa confort si ar fi bine sa ne scoatem din starea de confort pentru a ne raspunde  la acele intrebari si pentru a incerca sa ne gasim ikigai-ul. Un lucru este clar – nu exista o reteta universala pentru toata lumea. Suntem diferiti si asta e frumos si cu siguranta ca si daca avem aceleasi intrebari raspunsurile vor fi intotdeauna diferite (daca raspundem sincer) si drept urmare ikigai-ul meu e sigur diferit de al tau chiar daca au la un momentdat o radacina comuna sau o destinatie asemanatoare. Cum descoperim raspunsul? Simplu, ne spune Wayne Dyer in citatul urmator:

 

Cand ne rugam, noi vorbim cu Dumnezeu, Intuitia este atunci cand Dumnezeu vorbeste cu noi

Wayne Dyer

Sa avem spor la cautat!

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This