F.o.M.O

fear of missing out – frica de a pierde ceva. & F.o.B.O. – fear of a better option – frica de o optiune ai buna

De cate ori suntem presati sa luam o decizie rapida si incepem sa ne facem scenarii: daca ma duc acolo ce se poate intampla in partea cealalta. Daca il sun pe X ce o sa creada Y. Daca evenimentul asta o sa fie nasol si daca plecam la celalalt o sa fie mai interesant. Iti suna cunoscute toate scenariile de mai sus ?

Da, e clar „scenarita” daaaar mai este vorba de ceva si anume despre o frica. Amanarea luarii unei decizii sau pendularea intre doua sau mai multe decizii nu ne face bine, ba mai mult ne produce o stare de disconfort pentru ca nu stim incotro s-o apucam. Acest fapt repetat prea des ne duce de ce mai multe ori in a lua decizii doar dupa confirmarile unora si altora fara sa punem in balanta noastra, fara sa mai trecem prin filtrul nostru si astfel ne pierdem cu usurinta siguranta in noi, in deciziile noastre. Devenim astfel foarte usor, mereu legati de cineva cand avem mai multe optiuni si asteptam confirmari sau infirmari externe ca sa ne putem relaxa. Din pacate, ba nu, din fericire, nimeni nu poate decide ce este cel mai bine pentru noi, in afara de noi si chiar daca aceste confirmari externe vin cu un scop bun, ele vin in urma analizei facute de cineva din exterior care de cele mai multe ori are alte planuri/ganduri/idei.

Intr-un articol din 2015 publicat pe Time  autorul defineste FoMO dupa un studiu publicat pe sciencedirect.com  ca fiind „ senzatia nelinistita si mereu consumatoare de energie ca pierzi ceva ce cunostintele tale fac, afland sau gasind ceva mai bun decat tine. Sub aceasta incadrare a FoMO aproape trei sferturi dintre tinerii adulti au raportat ca au experimentat fenomenul” ceea ce, continua autorul, „cu siguranta nu este un lucru bun si va conduce sa verificati foarte des mediile sociale, sa nu te simti exclus si sa stii ca esti bine si nu esti lasat pe din-afara”
FoMO mai este definit ca fiind frica de a pierde oportunitatea unei interactiuni sociale, o experienta noua, o investitie profitabila sau alte evenimente satisfacatoare. FoMO este defapt teama de a lua o decizie posibil gresita care ar putea sa schimbe cursul desfasurarii unor evenimente, decizie de a petrece un anumit timp facand ceva, facandu-ne scenarii despre cum ar putea sa fie altceva.

Aceasta tendita, fenomen, de FoMO a fost identificat pentru prima data in 1996 de Dr. Dan Herman, un strateg de marketing, care a studiat-o si a publicat prima cercetare academica pe aceasta tema in anul 2000 in „The Journal of Brand Management” . Se pare ca acronimul FoMO, l-a folosit pentru prima oara in anul 2002. Autorul Patrick McGinnis a facut-o populara in 2004 cand a publicat in revista The Harbus – revista Harvard Business School – despre o teorie sociala in care a facut referire la FoMO dar si la FoBO si rolul lor in viata sociala si la scoala.

FoMO si FoBO nu fac altceva decat sa ne una mereu pe ganduri si astfel chiar daca fizic suntem prezenti la un eveniment (nunta, botez, petrecere in oras, in club) defapt lipsim cu desavarsire pentru ca „scenarita noastra” are grija sa ne puna in cap imgini si pareri dezvoltate desrpe cum era in partea celalalta, cum se distreaza cei de acolo, daca acolo muzica era mai misto, daca investeam in C si nu in D si profitul era mai mare, etc. Intelegi ce vreau sa spun si ca o astfel de situatie nu ne prea ajuta: in viata sociala e clar ca o parem mereu absenti si prietenii se vor satura sa ne vada mereu „ganditori” iar pe plan de business, cariera o sa ne faca mereu sa fim nemultumiti, nehotarati si poate chiar oameni pe care ceilalti ne se pot baza. Toti avem cunoscuti/e sau colegi/e care mereu incep cu: Da, dar….. E aici probabil a intervenit deje FoMO au FoBO si trebuie repede sa dispara.

Un sondaj efectuat in U.S.A. si in U.K. (al cercetatorilor britanici probabil J ) concluzioneaza ca mai mult de jumatate dintre vestitii Millennials declara ca ar spune Da la orice activitate doar din cauza FoMO. Acest fapt conduce defapt la o rupere a socializarii si o lipsa a dorintei de comunicare fata in fata. Acum, cu ajutorul tehnologiei putem a vedem Live si poze de la diverse evenimente simultan ceea ce initila poate parea interesant si util, doar ca acest fapt ne rupe defapt de realitatea in care ne aflam sau mai grav ne blocheaza in case/camere ca sa putem urmari tot ce se intampla dar fara sa interactionam live…ceea ce nu are cum sa auca lucruri bune. FoMO declanseaza experiente sociale si emotionale negative cum ar fi , plictiseala si singuratatea prin folosirea intensa a social media fara interactiune live cu prietenii, cu oameni noi, etc.

FoMO si FoBO pot determina comportamente gresite si negative fata de persoanele din anturajul existent in ideea in care poate lasa impresia ca o persoana poate sa gaseasca mereu ceva mai bun, conexiuni mai bune, mai profitabile, abandonand mereu conexiunile curente. E clar ca daca anturajul actual nu este pe aceeasi lungime de unda cu tine e mai bine sa cauti sa-ti schimbi anturajul, doar vorba aia suntem media celor 5 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp.

Site-uri sociale au o contributie majora in aparitia si dezvoltarea FoMO. Desi multi zic ca pastreaza legatura, ca dezvolta conexiuni noi, majoritatea studiilor arata ca cei care folosesc exagerat social media (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, etc.) dezvolta sentimente negative si invidii cand privesc vietile „perfecte” ale asa zisilor prieteni de pe retelele de socializare.

Exista aplicatii clare a le FoMO in publicitate si marketing, unele cu scop de urgentare/crestre de vanzari altele cu scop educativ. De exemplu campania „Sunrise” de la Heineken urmarea sa dezvolte consumul responsabil de alcool, reprezentand consumul excesiv de alcool ca fiind vinovatul pentru pierderea celei mai bune parti ale unei petreceri iar pe de alta parte ganditi-va la cate reclame exista cu : stoc limitat, oferta limitata, doar azi, doar pe Facebook, doar…etc. Astea toate folosesc FoMO in ideea in care impulsul creat sa fie rapid.

Tot in articolul publicat pe Time autorul citeaza un alt studiu al lui McLaughlin care spune ca problema cu FoMO este ca am ajuns sa cautam satisfactii in exterior in loc sa cautam in interior. Cand sunteti focusat pe „celalalt” si pe cel „mai bun” va pierdeti autenticitatea, si ajungeti sa nu mai participati activ la propria viata. FoMO porneste de la tristete (de multe ori inventata si clar inutila) si poate duce pana la depresie asa ca cel mai bun remediu de inceput este sa fiti recunoscatori pentru ce sunteti, pentru ce aveti deja, pentru ce urmeaza sa obtineti.

Ca orice problema aparuta, exista si solutii dezvoltate, unele mai usor de aplicat altele mai greu, dar cu efecte dovedite. Depinde de fiecare cum si ce vrea sa aplice in viata lui. Puteti incepe printr-un mic ritual zilnic de a multumi pentru ce aveti. Cel mai bine este dimineata, imediat dupa trezire: Multumesc pentru acoperis, multumesc pentru familie, multumesc pentru masa, multumesc pentru activitatea x, y, etc. Intelegi voi si fiecare cel mai bine va puteti defini cu siguranta cateva lucruri pentru care sa multumiti in fiecare dimineata 2-3 minute. La inceput o sa fie greu, dar pe parcurs ce repetati o sa fie mai usor si mai benefic.

Primi pasi cand simti ca esti in zona FoMO sau te indrepti vertiginos este sa recunosti ca ai o problema si sa admiti ca vrei sa scapi de ea repede. Decide cum vrei sa faci asta si daca stii ca ai nevoie cauta pe cineva care sa te sustina: o ruda apropiata, un/o colega, un coach poate chiar un terapuet daca simti ca asta e cel mai bine pentru tine. De ce e util sa ai un srijin: pentru ca tentatia sa renunti la procesul de „reparare” este foarte mare si avand un sprijin e putin mai greu. Alege-ti varianta: ori iti schimbi obiceiurile, ori incepi sa-ti apreciezi mai mult viata pe care o ai, pe care ai dezvoltat-o pana acum, ori practici meditatia, ori toate trei dar important este sa alegi, sa decizi clar ca asta vrei si sa faci primul pas, indiferent cat de mic e.

Evalueaza ce-ti dezvolta FoMO in jurul tau si incepi sa indepartezi: telefon cu toate aplicatiile posibile pentru social media, laptop cu „n” tab-uri deschise de Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, etc.

Primele 5 sfaturi utile pentru a evita sau a depasi FoMO vin de la Ellen Hendriksen intr-un articol din 2016
  1. Nu uitati ca pe Facebook, Instagram si alte retele sociale toata lumea posteaza doar varianta buna, doar fata vesela a unui eveniment, moment, etc.
  2. Nu uitati ca viata reala are si suisuri si coborasuri si ca oricine, pe langa evenimentele, realizarile, postate pe retelele sociale au si alte activitati ca si tine: merg la un job, poate lucreaza noaptea, poate au economisit 10 luni ca sa-si permita o vacanta exotica, poate…, poate…
  3. Intelege ca nu le poti face pe toate si ca priorittile tale sunt diferite de prioritatile altor oameni. Chiar daca nu ai stabilita o prioritate clara, faptul ca te esti acasa sau la un job care nu-ti place, si te uiti pe telefon, nu uita ca este tot o alegerea a ta, deci o prioritate nedeclarata.
  4. Aduti aminte ca FoMO este folosit in publicitate fara sa-ti aduca beneficii clare. Nu uita de reclamele cu oferte limitate: doar acum, doar azi, mai sunt x buc….. Este un instument si doar tu poti decide daca rami prins in el sau te eleiberezi.
  5. Traieste-ti viata neintrerupta. Nu uita ca faptl de deschizi sa verifici retelele sociale foarte des te rupe de ceea ce faci in acel moment, sau mai grav, te rupe de cei cu care esti fata in fata si nu merita acest tratament.
Alte 10 sfaturi sa scapi de FoMO vin de la autorii Linda and Charlie Bloom intr-un articol publicat in 2015
  1. Incetineste – Multi am ajuns sa fm mereu pe fuga, intr-o continua alergatura. Mancam pe fuga, vorbim cu cei dragi pe fuga, ne uitam la un film pe fuga. Incercati sa schimbati ritmul activitatilor benefice: cand sunteti cu partenerul/a. Cand mancati, incercati sa savurati mancarea nu s-o infulecati. Ati ajuns acasa la copii ? Super, petrecti timp cu ei fara sa fiti cu ochii in telefon, fara sa vorbiti cu altcineva, doar fiti acolo prezenti.
  2. Practicti discernamantul si decideti ceea ce este cel mia important in viata voastra. Alegeti sa renuntati la unele activitati, lucruri care nu va aduc satisfactii sau beneficii clare. Invatati sa spuneti NU si astfel veti avea mai mult timp pentru lucrurile pe care le declarati importante cu adevarat. Mai mult nu inseamna intotdeauna, mai bine.
  3. Mergeti pentru experiente, nu pentru ce reprezinta in fata altora. Intotdeauna capra vecinului…, iarba din partea cealalta o sa fiem ia verde… etc. Concendrandu-va pe experienta veti simti altfel sentimentele care va incearca, veti descoperi mai usor placerea evenimentului, situatiei, etc. Apare sentimentul de multumire, de relaxare, de realizare. Placerea de moment este excelenta dar sa nu uitam ca sentimentul de satisfactie dureaza mai mult, este pe termen lung.
  4. Fiti dispusi sa nu aveti totul. Dorintele sunt nesfarsite, nevoile reale sunt limitate. Acceptarea ca nu trebuie sa incercam sa indeplinim orice dorinta este mult mai benefica deat sa stam posomorati cu gandul mereu imprastiat in incarcarea de a atinge toate dorintele (noastre sau ale altora – dar care credem ca sunt si ale noastre) Alege-ti prioritatile si concentreaza-te pe acelea. Decizia de a ne gasi un obiectiv ne obliga oarecum sa renuntam la altele mai putin importante ( aici decide fiecare pentru el ce, cat si cum este important)
  5. Cate un lucru odata. Chiar daca avem impresia ca multitasking-ului ne ajuta, toate studiile dezvoltate pe aceasta tema, au stabilit deja ca nu ne ajuta ba mai mult dezvolta un nivel de stres mai putin benefic. Putem avea impresia ca daca incepem in acelasi timp doua sau mai multe activitati le putem face perfect pe toate: fals: nu numai ca nu putem dar sunt sanse mari sa folosim un tmp mult mai mare. Cea mai eficienta metoda este sa lucram la un singur lucru si dupa ce-l terminam sa trecem la un alt lucru de facut. Vezi ce ziceam despre Pomodoro
  6. Practicati Mindfulness. Decat sa alergam dupa „cai verzi pe pereti” care ne dau impresia ca odata gasiti vom fi foarte fericiti si satisfacuti putem sa dam atentie cu adevarat lucrurilor care ne aduc bucurie, fericire si sentimentul de multumire. Urmariti un copil si o sa vedeti ce repede, usor si fara bariere isi gasesc bucuria in lucrurile mici. Nu zic ca trebuie sa avem nivelul asteparilor scazut ci doar ca odata definit ce ne face fericiti o sa ne fie mai usor sa obtinem. Poae sa fie vorba despre bani, poate sa fie vorba despre o excursie, poate sa fie vorba despre o masina noua, poate sa fie vorba despre a-i ajuta pe ceilalti, dar trebuie sa definim si sa actionam. Altfel vom fi mereu in cautare… de ceva ce nu stim iar asta produce frustrari si nemultumiri.
  7. Prioritizati relatiile in fata achizitiilor. Daca definim bunastarea, relatiile adevarate vor avea intodeauna intaietate in fata achizitiilor de bunuri. Nu poti vorbi cu bunurile, nu poti simti sentimentele prouselor, nu poti primi o incurajare, nu poti primi un sfat sau o contradictie de la bunuri. Cultivarea si cresterea relatiilor adevarate ne aduce mai multa satisfacie decat achizitia compulsiva de bunuri, cateodata nefolositoare. Relatiile adevarata, nu in mediul virtual, or sa fie mereu cel mai bun antidot impotriva FoMO
  8. Savurati momentul. Lasati-va timp sa va bucurati de fiecare activitate, sa simtiti fiecare moment, in loc sa alergati spre urmatorul eveniment, urmatoarea experienta. Simtiti mirosul florilor de pe drum, savurati mancarea, bucurati-va de desert, inainte de a va apuca sa pozati ca sa postati. Mai importanta este mereu simtirea fizica. Nici un mediu virtula nu o sa poata inlocui sentimentul personal, mirosurile si gusturile simtite.
  9. Cultivati si practicati recunostinta. Asa ajungem sa ne placa mai mult ceea ce avem decat ceea ce am putea sa avem, sau am dori sa avem. FoMO despre asta esteȘ ca nu avem suficient, ca putem avea mai mult, mai bun, etc. Defapt trebuie sa invatam sa ne bucura mde ceea ce avem deja, sa ne planuim ce mai dorim dar fara sa uitam ca ceea ce avem este deja aici si prezentul este mai palpabil decat viitorul si pana la urma daca nu traim in prezent, nu traim, ci doar dezvoltam vise, de cele mai multe ori, impuse de societate.
  10. Bucurati-va de proces. Integrarea acestor procese, etape in viata voastra poate sa fie insusi bucuria procesului si sentimentul ca ai deja un obiectiv iti va aduce multumire in loc de FoMO. Cand scapi de FoMO toata lumea din jurul tau beneficiaza. Toti cei pe care-i lasi acum deoparte vor simti mai multa implicare din partea ta si le va da lor sentmentul de multmire fata de relatiile din viata lor, din care faci si tu parte.

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This