“În viață nu ai nevoie decât de ignoranță și încredere; după asta succesul e garantat.”

Mark Twain

Un profesor de la o mare universitate in Statele Unite a venit in fata studentilor cu o bancnota de 20$ nou-nouta si i-a intrebat:

  • Cine-si doreste aceasta bancnota?

Toti au ridicat mana si au spus ca o vor. Profesorul a luat bancnota si a mototolit-o in palma intreband iar:

  • Cine-si doreste acum bancnota mototolita?

Toti studenti au ridicat mana in continuare si au spus ca-si doresc bancnota. Profesorul a aruncat bancnota pe jos a calcat-o in picioare si a intrebat iar:

  • Cine-si mai doreste acum bancnota mototolita, calcata in picioare?

Toti au ridicat mana ca o vor in continuare.

  • Dragilor, a spus profesorul, tocmai v-am invatat o lectie importanta. Indiferent prin ce a trecut aceasta bancnota nu si-a pierdut valoarea, tot o bancnota de 20$ ramane si are aceeasi valoare si cand era noua si dupa ce a fost mototolita, calcata in picioare si murdarita!

Chiar daca in anumite momente am luat decizii mai putin inspirate si chiar daca uneori dam gres nu inseamna ca ne pierdem valoarea. Chiar daca uneori nu ne sunt recunoscute meritele nu inseamna ca valoarea noastra a scazut. Important este ce crezi tu despre tine si ce faci ca sa aduci valoare in jurul tau. Valoarea ta este data de cine esti si ce oferi, nu de momentele prin care treci. Orice cumpana e un moment de crestere si cine te eticheteaza gresit in momentele de cumpana si „dispare”din anturajul tau… ti-a facut un bine.

 

Exista metode simple prin care-ti poti ridica moralul si metode prin care poti invata sa ignori etichetarea celor din jurul tau in momentele tale dificile. Nu esti ce spun ceilalti ci ceea ce crezi si vrei tu sa devii.
a. Nu te compara cu ceilalti – monitorizeaza-ti gandurile si vezi cand si daca te simti inferior altor oameni – chiar si daca doar observi cand se intampla asta esti pe drumul cel bun pentru ca incepi sa interoghezi gandul si incepi defapt sa-ti dai seama ca nu este o comparatie corecta.

b. Adu-ti aminte atributele tale cele mai bune – cu cat mai des cu atat mai bine. O lista cat mai mare iti poate schimba traiectoria gandirii spre binele tau: esti generos, amabil, stii sa faci x si y foarte bine, iti place sa ajuti, esti voluntar, stii sa-i asculti pe cei din jurul tau, stii sa gatesti, stii sa canti, etc.. tot ce vrei tu, fara sa fii modest. Suntem unici si cu siguranta exista in fiecare foarte mult lucruri extraordinare de scos la suprafata.

c. Cunoaste-te pe tine insuti. Doar asa poti sa-i ajuti pe cei din jurul tau. Cand te cunosti pe tine si stii cata valoare poti aduce stii ce poti sa daruiesti celor din jur, neconditionat. Observa lucrurile bune, observa si lucrurile mai putin bune si lucrurile pe care vrei sa le imbunatatesti sau de care vrei sa scapi definitiv.

d. Seteaza-ti asteptari rezonabile si mai ales cand nu depind de tine. E foarte usor sa ajungi dezamagit daca-ti setezi asteptari mari de la cei pe care nu-i poti influenta. Asteptarile tale de la tine trebuie sa fie realiste si setate dupa contextul in care esti. Seteaza-ti asteptari realiste de la tine si-ti poti descoperi valoarea reala fara sa fii dezamagit daca-ti impui niste asteptari dupa standardele altora.

e. Accepta complimente – invata sa accepti complimentele – e dificil de crezut pentru unii ca sunt persoane care nu stiu sa se bucure de un compliment facut sincer, de altcineva. Fa la randul tau complimente (nu te costa nimic) si o sa vezi ce frumos stiu oamenii sa se bucure. Mediul in care te afli te ajuta sa inveti sa primesti si sa daruiesti chiar si complimente.

f. Scapa de perfectiune – nu exista, nu te bloca in tipare care nu ti se potrivesc. Fiecare suntem unici si avem „puteri”diferite, dar cu siguranta toti avem, trebuie doar sa le descoperim pe ale noastre si sa le folosim in beneficiul nostru si al celorlalti.

Valoarea noastra depinde de noi si de ce ne dorim sa primim si sa oferim. Fiecare are un rol aici si daca nu l-ai gasit inca, mai ai timp, dar pana atunci nu-i lasa pe ceilalti sa te eticheteze si sa-ti defineasca ei cine esti si ce poti.

“Ai încredere și acționează ca și cum ar fi imposibil să eșuezi.”

Charles F. Kettering

 

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This