3 pasi simpli pentru a obtine beneficii pe termen lung!

Recompensa imediata sau Beneficiile obtinute pe termen lung ?

In anii 1960-1970, la universitatea din Stanford, psihologul Walter Mischel a efectuat un experiment numit „marshmallow experiment” – testul bezelei – pentru a observa capacitatea de autocontrol prin amanarea recompensei imediate in favoarea recompensei marite pe termen lung. Experimntul era urmasul unui test mai vechi inceput de psiholog in Trinidad.

Experimentul de la Stanford a avut protagonisti copii cu varste intre 4 si 6 ani. Concret: asezati pe rand, singuri la masa, copiilor li s-a oferit cate o bezea sau o prajitura sau un fursec – ceva ce le placea. Copiilor li s-a spus ca e bezeaua sau prajitura lor si ca au doua optiuni: fie sa manance bezeaua sau prajitura imediat fie sa astepte 15 minute si dupa trecerea timpului vor mai primi inca o bezea sau o prajitura doar daca nu o mananca pe prima si astfel dupa asteptarea de 15 minute vor avea 2 bezele sau prajituri pe care sa le manance. Psihologul parasea camera si copii ramaneau singuri cu „tentatia” Dupa inceperea testului, a inceput si distractia: unii copii au mancat bezeaua imediat si asta a fost L, unii copii au mirosit-o, au lins-o, au rupt cate o bucatica au lupat sa-si invinga pofta si pana la urma au mancat-o dar au fost si copii care au asteptat 15 minute.

Studiile ulterioare au aratat ca cei care au rezistat tentatiei de a manca imediat bezeaua (recompensa imediata) aveau o capacitate mai ridicata de autocontrol si au avut rezultate mult mai bune in general si la examenele finale din SUA (cunoscutele SAT – pentru admiterea la colegiu). Walter Mischel declara ca experimentul nu testeaza doar vointa sau autocontrolul ci „ Aceasta sarcina forteaza copiii sa gaseasca o modalitate de a pune situatia in favoarea lor. Ei isi doresc a doua bezea dar cum o pot obtine ? Nu putem controla lumea dar putem controla modul in care ne gandim la ea”

Fix asa suntem ca adulti: dorim ceva si dorim acum, imediat, oricum, uneori cu orice pret si nu reusim sa dezvoltam o viziune pe termen lung, sa vedem rezultatele finale si beneficiile pe termen lung. De cele mai multe ori alegem varianta simpla si ne mintim singuri spunand „traiesc in prezent” imi „traiesc viata” nu vreau „sa treaca viata pe langa mine” dar defapt nu stim cum sa recunoastem ca nu avem o viziune, ca nu avem un plan concret si defapt ne este frica sa trecem peste acest prag si sa stam sa ne desenam viitorul, sa ne planuim dorintele si sa trecem la actiune.

Vrem ca totul sa se intample acum doar ca pana la urma unele lucruri chiar au nevoie de timp. Cum frumos spune Warren Buffett:

„Indiferent de talent sau de marimea efortului depus, unele lucruri chiar au nevoie de timp. Nu poti face un copil intr-o luna daca lasi insarcinate 9 femei” .

Nu va grabiti, nu sariti peste etape. Nimeni nu s-a nascut antreprenor, sef, lider, profesor, doctor,pilot, pompier, mecanic, etc. Toti au depus un efort necesar si au avut rabdare sa obtina beneficii pe termen lung in locul recompenselor imediate. Cei de succes au esuat, eu reluat, au perseverat. Nu reusim mereu sa amanam o recompensa dar nici nu e bine sa le luam mereu doar pe cele rapide ca altfel nu ajungem niciodata la cele cu adevarat importante.

Vrei sa obtii bani mai multi ? Vrei sa inveti ceva nou ? Vrei sa ajungi lider ? Vrei sa calatoresti mai mult ? Indiferent ce vrei (presupunand ca deja stii ce vrei J ) de cele mai multe ori e nevoie de timp, rabdare, actiune si perseverenta. Iar astea… se cultiva pentru ca daca le avea toata lumea eram toti la acelasi nivel. Daca era usor, reuseau toti 🙂 . Credeti ca un campion ajunge pe podium imediat ce se apuca de sportul respectiv ? Credeti ca un antreprenor ajunge plin de bani imediat dupa ce se apuca de treaba? NU.

Ca sa poti face ce vrei e necesar sa faci ce trebuie la momentul potrivit ca sa te poti bucura de beneficiile pe termen lung. Nu va lasati amagiti de povestile minunate in care ii vedeti pe cei plini de succes acum. Toti au in spate ore de munca, poate ani in care nimeni nu a stiut de ei, poate ani intregi in care nu ieseau, nu calatoreau.

Cum ne putem cultiva dorinta beneficiilor pe termen lung: Iata mai jos 3 pasi simpli

  • Citind sau ascultand despre drumul celor care au reusit, nu doar despre reusite: exista bibliografii, reportaje, interviuri, cu cei plini de succes indiferent de domeniul lor, pe care le puteti gasi gratuit sau cumpara. Majoritatea au avut suisuri si coborasuri inainte de varf. Vreti un exemplu recent, autohton: cititi despre sacrificiile facute de Simona Halep pentru a ajunge unde este azi, cand toata lumea o stie.
  • Educa-ti autocontrolul (controlul asupra calitatilor si activitatii/faptelor proprii) – Da, studiile arata si au dovedit ca abilitatea autocontrolului este esentiala pentru succes si se poate cultiva, imbunatatii. Cum? Exista multe metode dar cel mai bine testezi singur.
  1. Cand vrei sa amani ceva si nu stii cum, respira constient 5 minute – fii atent cum inspiri si cum expiri, fara sa te gandesti la altceva.
  2. Cand vrei sa cumperi ceva din impuls, pleaca de acolo, mergi la plimbare, gaseste o alta activitate.
  3. Cand ajungi tensionat si poate aparea o cearta, respira si gandeste-te daca merita efortul sau mai bine ignori momentul. Nu raspunde provocarii imediate – numara in gand, te poate ajuta. Sunt multe metode pe care le poti incerca.
  • Defineste-ti obiectivele/scopul. E vorba aia „sa stii de ce pleci de acasa dimineata”. Daca vapoarele ar parasi portul fara o destinatie clara probabil ar esua inainte de a gasi iar pamant. Bineinteles ca unele esueaza si cu destinatia clara J : dar macar stiu salvatorii unde sa mearga dupa ei si multa lume invata ce sa nu mai faca altii care trec pe acolo. Pana la urma lectiile vietii sunt pasii definirii viitorului.

Nu e obligatoriu sa gresesti dar daca se intampla, e important sa inveti ceva si sa nu repeti!

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This