„Intrebarea „De ce?” te duce la a intelege, intrebarea „De ce nu?” te poate duce la descoperiri nebanuite” Daniel Pink
Ideile lui Pink produc rezultate. Companiile nu ar gresi daca ar renunta, pentru o ora, la consilierii lor bine platiti si, in acest timp, ar citi concluziile lui Pink – Forbes – cam asta este prima recenzie ce se poate vedea direct pe coperta cartii scrisa de Daniel Pink.
Daniel Pink este autorul a sase carti provocatoare despre motivare, munca si comportament uman. Cartea “Drive, ce anume ne motiveaza cu adevarat”, este o carte bazata pe studii de stiinta comportamentala, ce au durat peste 50 de ani. A fost bestseller in Wall Street Journal, Boston Globe, Los Angeles Times si a petrecut 159 de saptamani in lista bestsellers a New York Times. A fost bestseller in Japonia si Anglia si a fost deja tradusa in 37 de limbi.
Majoritatea oamenilor cred ca cea mai buna metoda de a(ne) motiva este cu recompense cum ar fi banii – abordarea „morcov si bat” sau abordarea de tip „recompensa si pedeapsa”. Aceasta este o greseala afirma Daniel H. Pink si afirma in aceasta carte, ca secretul inaltei performante si al satisfactiei depline la locul de munca, la scoala sau acasa consta in nevoie profund umana de a ne conduce vietile, de a invata, de a crea lucruri noi utile si de a ne aduce contributia in comunitate. Cartea este provocatoare si convingatoare si plina de exemple din studiile psihologilor cum ar fi Edward Deci, Mark Lepper si David Greene. Daniel Pink examineaza cele trei elemente ale adevaratei motivatii: autonomie, stapanire si scop si ofera tehnici surprinzatoare de a le pune in aplicare.
Cartea este plina de resurse folositoare si cu siguranta modul in care pune Daniel Pink problema schimba perspectiva si modul de gandire pe care-l avem probabil majoritatea. Dupa cum stim exista motivatie extrinseca si motivatie intrinseca iar Daniel Pink pune mult mai mare valoare pe motivatia intrinseca trecand cititorul prin Motivatia 1.0 – nevoie de baza, de supravietuire, la Motivatia 2.0 – plina de recompense pentru bine si pedepse pentru rau si duce spre Motivatia 3.0 care le cuprinde pe primele dar le presara cu noua nevoie de autonomie, contributie…etc.
Cartea are aproximativ 250 de pagini, nu foarte usor de citit dar pline de continut relevant pentru cineva care lucreaza cu oamenii si care vrea sa gaseasca noi metode de motivare adaptate anilor in care traim sau poate un parinte care doreste sa-si gaseasca metoda actualizata de a-si motiva copilul.
Cartea este impartita de autor in 3 parti mari:
- 1. Un nou sistem de operare – motivatia 2.0, motivul pentru care recompensele si pedepsele nu mai dau mereu rezultate si tipologii de oameni
- 2. Cele trei elemente: Autonomia – Perfectionarea – Scopul
- 3. Instrumentarul tipului I – cateva idei practice de aplicat pentru a creste motivatia adaptate diverselor domenii
In prima parte autorul ofera 7 motive sustinute de studii pentru care pentru care sistemul de recompense si pedepse nu (mai) functioneaza:
Aceste 7 motive sunt:
- Pot distruge motivatia intrinseca.
- Pot diminua performanta.
- Pot paraliza creativitatea.
- Pot elimina comportamentele pozitive.
- Pot incuraja inselaciunea, solutiile rapide si comportamentul imoral.
- Pot crea dependenta.
- Pot stimula gandirea pe termen scurt.
Cartea este presarata cu exemple din studii cu metode care nu mai functioneaza si de ce nu mai functioneaza dar si cu ceva exemple prin care isi sustine cauza si care arata ca functioneaza noile metode dar o sa va las sa le descoperiti citind cartea.
Daniel Pink ofera si patru sfaturi pentru a ajunge – si a ramane – motivati pentru a exersa:
- 1. Stabiliti-va propriile obiective
- 2. Abandonati rutina
- 3. Nu pierdeti in vedere perfectionarea
- 4. Recompensati-va in mod corect.
Nu o sa le detaliez o sa va las deschis apetitul pentru a citi direct sfaturile scrise de autor :).
Autorul isi descrie planul pentru descoperirea noilor metode de motivare printr-un exercitiu simplu si eficient: o intrebare pe care ar trebui sa si-o adreseze toti cei care sunt interesati de subiect:
“Care este propozitia care vreti sa defineasca intreaga voastra viata?”
Care este raspunsul tau?
„Ati vazut vreodata un copil de sase luni sau de 3 ani care sa nu fie curios? Eu nu am vazut. Ei bine, asa am iesit toti din „cutie” „– Daniel H. Pink
Sa avem spor la gasit raspunsul!
Felicitări pentru că ai citit până la final!
Cititul fara aplicare nu are efect… asa ca te intreb:
Ce vrei sa faci mai departe?
Cumpără cartea de aici:
Citeste alte rezumate de carti recomandate:
Facebook Comments