Multi vad ceea ce pari a fi, dar putini inteleg ceea ce esti!

Machiavelli

Eram in clasa a 8-a cand am simtit constient pe pielea mea efectul Pygmalion. Cu doar cateva luni bune inainte de examenul pentru liceu mi-am dat seama ca mi-am ales un Liceu greu si pentru ca la fel ca acum invatam doar ce-mi placea cu adevarat 🙂  aparuse frica, ca s-ar putea sa nu pot intra acolo. Norocul meu ca pe langa sustinerea neconditionata a parintilor si a fratelui meu, existau in scoala mea generala si 2 profesori care vazusera adevaratul meu potential si mi-au transferat atata incredere incat nu doar ca am reusit sa intru la acel liceu dar am si ocupat locurile fruntase la intrare. Bine, faptul ca am „beneficiat” pe langa multa munca si perseverenta de efectul Pygmalion, am constientizat abia acum cativa ani, nu atunci. Cand am aflat despre efectul Pygmalion sau Studiul Rosenthal (cum mai este numit) am stat si am analizat de cate ori am beneficiat de efectele lui si de cate ori l-am aplicat in favoarea altora cu rezultate extraordinare. Chiar functioneaza si va recomand sa-i folositi efectele pozitive cu incredere.

Ce este efectul Pygmalion?

Pe scurt este vorba despre auto-implinirea profetiilor. Concret, prin studiul Rosenthal efectuat de Psihologul Robert Rosenthal si profesoara Lenore Jacobson, in 1965 in California, acestia afirma ca prin intermediul acestui fenomen de natura psihologica ne putem ajuta pe noi si mai ales pe cei din jur sa obtina rezultatele dorite, sa-si creasca performanta si sa-si depaseasca limitele. Studiul efectuat de cei doi in Statele Unite a aratat cum eticheta pusa poate modifica felul in care reactionam. Primul studiu pe aceasta tema a fost realizat cu doua grupe de studenti si cativa soareci de laborator. Au impartit studentii si soarecii in doua grupe egale. Studentilor li s-a spus ca soarecii din primul esantion au fost selectionati mai atent si ar trebui sa obtina rezultate mai bune la testul labirintului, iar soarecii din grupul doi sunt soareci normali si cam atat. In realitate soarecii erau toti la fel 🙂 (ce surpriza). La final s-a constatat ca studentii din primul grup au acordat o atentie mai mare soarecilor pe care-i stiau mai inteligenti si rezultatele acelor soareci au fost mai bune.

Studiul a fost extins apoi intr-o scoala unde cercetatorii au mers si au spus ca vor face teste IQ unui grup de elevi  si „intamplator” unele rezultate umflate au ajuns in atentia elevilor respectivi si a profesorilor, care acum ii considerau pe elevii respectivi, speciali cu capacitati mult peste medie. Surpriza nu a fost mare cand dupa un an de la rezultatele testelor s-a dovedit ca elevilor respectivi li se acordase mult mai multa atentie si ei au prins mai multa incredere in fortele proprii, astfel ca automat au avut rezultate mai bune.

Puterea efectului Pygmalion consta tocmai in asteptarile pe termen lung pe care le ai tu de la tine sau pe care le ai de la cei din jurul tau. Ca Lider e un lucru esential sa vezi potentialul oamenilor si sa-l exprimi in fata lor tocmai pentru a le alimenta dorinta de a reusi, de a se dezvolta permanent. E clar ca acest efect se poate aplica si acasa si la birou si la scoala. Important este sa vedem adevaratul potential, poate chiar neconstientizat de cei pe care-i intalnim.

Efectul Pygmalion - Angel Raducanu

Bineinteles ca exista si reversul medaliei iar efectul opus Pygmalion se numeste Golem si pe scurt spune ca asteptari modeste aduc rezultate modeste sau chiar rele, generate inclusiv de atitudinea negativa personala sau a celor din jur. Oficial cercetatorii spun ca acest efect nu a fost testat (nu ar fi etic), neoficial eu sunt sigur ca este testat (inconstient poate, sper) si isi arata efectele foarte des. Ganditi-va la elevii criticati mereu la o anumita materie (persoanele de fata se exclud 🙂 ) daca au mai avut alte rezultate in afara de cele minime. Ganditi-va la colegi care sunt mereu criticati la birou daca isi cresc performanta sau din contra le scade si performanta si stima de sine. E cel mai periculos pentru un manager sa cada in extrema asta, sa afecteze negativ stima de sine a unui coleg, subaltern, dar asta e o alta discutie. 

Asta e motivul pentru care ar trebui sa avem asteptari mai mari de la noi mereu. Trebuie pana la urma sa stim sa ne vedem limitele dar sa nu ni le autoimpunem doar dupa parerea celor din jur. Puteti testa. Acum cand scriu randurile imi vin in minte foarte multe momente cand am beneficiat de pe urma acestui efect. Nu intotdeauna am fost inconjurat de oamenii cei mai potriviti dar per total pot spune ca am fost in preajma oamenilor potriviti la momentul potrivit. Sa ai in preajma pe cineva care sa vada in tine mai mult decat vezi tu e foarte important. Daca ai in jurul tau astfel de oameni, esti norocos. Daca nu ai, cauta-i repede pentru ca te pot ajuta si astfel si tu poti ajuta pe altii la randul tau. Dar cel mai important este sa te vezi tu unde ai putea sa ajungi. Nu le poti cere celor din jurul tau sa te sustina cand tu nu vrei asta. Nu-ti aplica singur efectul Golem, sunt destui care ar putea face asta – unii din rea vointa unii din nestiinta. Poate parea egoist dar e o regula simpla: daca tu nu te poti ajuta pe tine nu-i poti ajuta nici pe altii, cel putin nu pe o perioada lunga de timp. Daca esti manager, sef, coleg poti si ar cam fi obligatoriu sa aplici efectul Pygmalion. Nu spune nimeni sa minti sau sa fii nerealist dar putina incurajare nu a stricat nimanui. Faptul ca auzi ceva bun despre tine te ajuta? Cu siguranta ca DA. Gandeste-te ca si tu poti aduce sentimentul acesta asupra altora. Multumirea este pe masura, crede-ma.

Cand vezi cum reusesti sa-i ajuti pe altii sa creasca, atunci nimic nu te mai poate opri in calea realizarii obiectivelor tale. Dezvoltarea adultilor care deja au ceva „programe” clare are si suisuri si coborasuri dar efortul tau dozat cum trebuie aduce rezultate, iar uneori ramai uimit de efect. Daca vorbim de copii acolo pot spune (testat personal) ca efectul face minuni reale, clare, vizibile cu ochiul liber, imediat.

Increderea acordata in momentul potrivit, schimba vieti!

Angel Raducanu

Cu drag si incredere ca putem reusi mai mult!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This