„Coaching-ul transforma problemele in provocari, provocarile in oportunitati, oportunitatile in daruri”


Milton Erickson

Oamenii apeleaza la un Coach pentru ca doresc ca anumite lucruri sa fie altfel. Coach-ul se concentreaza pe dorinta clientului. Oamenii vin la un coach pentru o multime de motive personale sau profesionale. Ei sunt motivati sa vina la un coach pentru ca doresc sa-si indeplineasca anumite obiective sau sa faca anumite schimbari. Oamenii apeleaza la un Coach pentru ca vor sa creeze mai multa ordine, echilibru si claritate in viata lor.

Indiferent de motivul pentru care un client apeleaza la un coach totul incepe de la el. Pot fi obiective de genul: vreau sa-mi schimb locul de munca, vreau sa slabesc, vreau sa scriu o carte, vreau sa incep o afacere, vreau sa am un stil de viata mai sanatos, vreau sa fiu mai eficient la munca, vreau sa-mi imbunatatesc relatia cu x sau cu y, vreau sa nu mai aman lucrurile, vreau sa devin un lider mai bun, etc.

De cele mai multe ori clientul este asa absorbit de situatia prezenta incat i se pare ca nu are solutii sau ca nu exista o solutie pentru problema/dorinta lui. De multe ori oamenii cauta raspunsul la cineva din exterior in loc sa-l caute in interior. Coach-ul il ajuta pe client sa-si gaseasca singur raspunsurile, sa-si caute solutiile cele mai optime pentru el fara sa-i sugereze sau sa-i ofere clientului solutia. Un coach profesionist nu o sa-i dea clientului niciodata solutia pentru situatia lui ci o sa-l acompanieze pe client pentru a-si descoperi singur solutia sau primul pas si urmatorii spre atingerea obiectivului dorit de client.

Un lucru este foarte important de mentionat: coach-ul se ocupa sa creeze spatiul necesar clientului pentru a putea sa se exprime cat mai deschis si sa fie dispus sa-si gaseasca solutiile necesare. Pentru asta, Confidentialitatea sesiunii este unul dintre cele mai importante lucruri obligatorii. Coach-ul este obligat sa ofere confidentialitate clientului si mentioneaza asta la fiecare sesiune. Nimic din ce se discuta in sesiunea de coaching nu este dezvaluit unei terte persoane.

PROGRAMEAZA O INTALNIRE DE COACHING GRATUITA – ACTIONEAZA! #depindedetine

Fiecare client este unic si vine cu un set unic de circumstante, de obiceiuri, de abilitati, dorinte si obiective. Fiecare client are propriile dorinte si asteptari dar si sabotori interni. Desi exista o multime de metode si instrumente pe care un coach le poate folosi pe parcursul unei sesiunii, pana la urma este vorba mai mult despre relatia pe care o dezvolta cu un client decat de instrumentele folosite. Increderea este cuvant de baza in stabilirea contractului de coaching iar asta se castiga personal, nu prin sisteme.   

Cum de functioneaza coaching-ul ? Pentru ca totul este despre client!

Intr-un studiu de prin 2009 efectuat de ICF (International Coach Federation), PwC (PricewaterhouseCoopers) si Association Resource Centre Inc respondentii au confirmat printre altele ca prin coach-ing si-au imbunatatit urmatoarele aspecte: increderea in sine (peste 80% din respondenti), relatiile (73%), abilitatile de comunicare (72%), performanta muncii (70%), echilibrul munca/viata personala (67%). Deasemenea pe plan profesional coaching-ul a fost asociat cu implicarea mai intensa a angajatilor, cresterea vanzarilor si cresterea productivitatii dar si cresterea satisfactiei la locul de munca.

Spre deosebire de parerea gresita cum ca sedintele de coaching intr-o organizatie sunt doar pentru cei din Top sau Middle management studiul a confirmat inca odata ca sedintele de Coaching sunt clar benefice oricui isi doreste sa-ti imbunatateasca ceea ce face, cei interesati de dezvoltarea continua. Tinand cont de evolutia tehnologiei impreuna cu riscul crescut de automatizare a locurilor de munca, coaching-ul in cadrul organizatiilor, companiilor, este acum probabil mai voloros si din ce in ce mai necesar si benefic decat oricand.

Puterea Coaching-ului!

Coaching-ul are un impact puternic ceea ce explica si popularitatea lui acum in randul celor care vor sa se dezvolte pe termen lung cu rezultate vizibile. Profesia de coach este una privilegiata, in care coach-ul este onorat cu increderea acordata de clienti in a se asocia cu ei in calea dezvoltarii personale si cel mai important ca a fost ales sa participe alaturi de client in calatoria lui personala de transformare si schimbare pozitiva. Asta ma face pe mine sa stiu ca am ales corect, tocmai pentru ca-mi place cand vad rezultatele oamenilor alaturi de care lucrez si care ma incarca de energie pozitiva stiind ca am fost de ajutor inca unui om in aceasta viata! 

Nu uita: Increderea se castiga in timp. Cand ii ajuti pe altii sa creasca, altii te ajuta pe tine sa cresti. Cand reusesti sa te deschizi in fata altora, incepi sa cresti!

Pana la urma totul este despre client: el este intotdeauna expertul, el stie exact ce doreste sa obtina.

PROGRAMEAZA O INTALNIRE DE COACHING GRATUITA – ACTIONEAZA! #depindedetine

Sa avem Spor!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This