„Nu putem deveni ceea ce vrem sa fim, ramanand ceea ce suntem”
Max Depree
Tot auzim peste tot legat de „starea de confort”. Eu cred ca ori este un termen folosit gresit ori un termen ales pentru a fi mai usor inteleasa plafonarea adica regresul. Stiti deja parerea mea ca nu exista plafonare: ori sus ori jos. Nu sunt omul extremelor dar cand totul evolueaza cu asa viteza in jurul nostru – tehnologia, informatia – nu poti spune ca te plafonezi ci mai degraba regresezi, ramai in urma.
„Confort” conform DEX = totalitatea conditiilor materiale care asigura o existenta civilizata, placuta, comoda si igienica, deci nu prea are legatura cu dezvoltarea unei persoane ci mai degraba cu mediul in care traieste/creste o persoana. Sunt de acord ca daca ai un mediu favorabil te poti dezvolta mai usor, daca vrei. Sunt de acord ca exista si asa numitul termen „confort mental” dar se pare ca tine tot de mediul in care ne desfasuram activitatea, nu de creier, iar asta o zic majoritatea psihologilor si cercetatorilor.
Stii deja ca oamenii se motiveaza din doua mari motive: vor sa obtina ceva sau le e frica de ceva (vorbesc despre asta aici). Din pacate, studiile arata ca motivarea majoritatii oamenilor este mult mai intensa de frica: frica de a pierde ceva, frica de o lipsa, frica de cineva, etc. Drept urmare un mediu favorabil nu inseamna neaparat dezvoltare iar un mediu neprietenos nu inseamna neaparat ca nu exista posibilitatea dezvoltarii. Din contra: sunt oameni care au deja ce cred ei ca-si doresc si nu se intereseaza cum sa creasca, cum sa se dezvolte ci considera ca e suficient pentru ca au: de la familie, de la noroc, de la …. Pe cand si reversul medaliei este puternic: intr-un mediu neprielnic, neprietenos exista doua variante: sunt cei care considera ca asta e, nu se poate mai mult, nu cred ca pot si asa raman mereu DAR sunt si cei care vad ca exista si altfel, care cred ca pot si altfel, care vor altfel si incearca… si incearca…pana reusesc. Astea sunt cele mai solide reusite. Cand iti doresti cu adevarat ceva, cand vrei tu sa faci ceva… atunci este cea mai puternica realizare. Altfel poate sa fie o dorinta falsa sau o nevoie impusa pe care sa reusesti sa o indeplinesti si cand ajungi la final sa-ti dai sema ca nu te ajuta si nu te multumeste cu nimic.
Asa ca vestita „stare de confort” nu e stare de confort ci o iluzie de moment dar pe termen lung este regres. Natura a dovedit si dovedeste in permanenta ca nu exista stagnare ci dezvoltare sau regres. Crestere sau scadere. Cine are impresia ca stagneaza se minte singur. Defapt regreseaza si la un momentdat o sa-si dea seama ca lumea evolueaza, viata merge inainte si nu stie de ce a ramas in urma. Nu uita ca vrei, meriti si poti mai mult. Dar daca „confortul” de moment e mai important decat dorinta pe termen lung ajungi incet si sigur la regres.
Cum facem totusi sa iesim din „starea de confort” ? Exista cateva metode pe care le poti descoperi singur si ca sa nu incepi de la zero iti prezint 5 pasi pe care ii poti testa incepand de azi.
1.Provoaca-ti „disconfort”. Cum? Constient si cu inima cat un purice. Decide ce nu-ti „prea place” sa faci dar ai vrea: vrei sa te asculte toata lumea, sa invete de la tine dar ti-e frica sa vorbesti in public? Pai mergi si incepi cu doi-trei prieteni odata. A doua oara incearca cu mai multi. A treia oara roaga-i sa aduca si un necunoscut pentru tine. Si uite asa incet incet iti provoci un „disconfort” constient care e defapt un pas spre cresterea si dezvoltarea ta. Fa orice ai vrea dar ti-e frica. Pana la urma ce se poate intampla cel mai rau? Esti nemultumit de un serviciu/produs primit? Uita de „merge si asa” si spune-ti parerea, punctul de vedere si obtine-ti ceea ce vrei. Te enerveaza un coleg dar nu vrei sa strici atmosfera ? Pai si a ta interioara de ce sa fie stricata: deschide gura si exprima-te direct. O sa vezi imediat ca apar si sustinatori si nu gandeai doar tu asa!
2.Iesi din rutina. Porti ceas mereu pe mana stanga? Ce-ar fi sa incepi azi sa-l porti pe mana dreapta. Mergi de obicei pe acelasi drum? Ce-ar fi sa incerci azi altul, maine altul? Cumperi din acelasi hiper/supermarket? Schimba azi: mergi la altul chiar daca e mai departe/scump/etc. Mananci la birou din acelasi loc? Schimba-l. Incearca alt loc. Asculta un nou gen de muzica pentru o perioada, etc. Intelegi ideea: din lucrurile mici pe care le faci zilnic automat sigur sunt cateva (daca nu toate) pe care le poti face altfel. Incearca! Nu-ti cauta motive sa NU ci dorinte sa DA!
3.Gandeste-te mai des la rezultat. Pana la urma de ce ar trebui sa vrei sa iesi din starea de confort ? Vrei sa obtii ceva nou, sa te dezvolti, sa cunosti oameni noi? Pai incepi si imagineaza-ti cum o sa fie cand deja ti-ai atins obiectivul/dorinta. Imagineaza-ti cum esti deja in noua ta formula, noua masina, noua casa, noul mediu. Imagineaza-ti ca ai atins deja punctul unde vrei sa ajungi. Dar atentie sa nu ramai mult timp doar in visare… ai de trecut la actiune.
4.Incepe cu primul pas. Primul pas este cel mai mic probabil dar si cel mai important. Pana nu te apuci efectiv de treaba orice alta schimbare a starii tale este imposibil sa apara. Nu vezi urmatorul pas. Nici o problema. Incepi, ca de cele mai multe ori apare pe parcurs al 2-lea pas, al 3-lea pas si tot asa. Fii deschis sa incepi dar si hotarat. Nu renunta la primul hop. Continua si mai ales continua cand pare greu. Atunci e momentul se insisti pentru ca imediat dupa apar rezultatele.
5.Schimba mediul / anturajul. Pana la urma suntem media celor 5 oameni alaturi de care petrecem cel mai mult timp. Nu zic sa-i stergi pe toti cu buretele dar poti incepe sa mergi la activitati noi, seminarii, evenimente si locatii noi. Cauta sa te inconjori de oameni care au aceleasi dorinte de a iesi din zona de confort sau care au facut-o deja. Vezi ce fac liderii din domeniul in care vrei tu sa activezi sau in care vrei sa te specializezi. Cauta evenimente la care nu ai merge in mod normal pentru ca zic altii ca sunt nasoale. Intreaba mai des oamenii despre ei si o sa fii surprins/a sa vezi cate lucruri noi afli si cum iti schimbi parerea initiala.
Pana la urma nu degeaba zicea Neale Donald Walsch „Viata incepe acolo unde se termina zona ta de confort” Daca vrei sa traiesti cu intensitate si daca vrei sa nu ramai in urma doar pentru un confort de moment urmeaza pasii de mai sus sau gaseste alti pasi, dar actioneaza. La mine au functionat si pasii astia si altii. Tocmai asta e frumusetea: nu trebuie urmati toti astia. Nu au o ordine anume si poti sa-i reinventezi asa cum vrei atat timp cat scopul ramane acelasi: de a progresa, de a te dezvolta.
„Atunci cand crestem, suntem tot timpul in afara zonei de confort” – John Maxwell
Si aici poti aplica T.E.F.
Cu Drag si Spor!
Facebook Comments