“Cum iti petreci timpul este mai important decat modul in care iti cheltui banii. Greselile financiare pot fi corectate, insa timpul trece pentru totdeauna.” David Norris

 

Nu am avut timp sa fac aia… sau sa fac aia… pentru ca am avut foarte multe activitati. Am postat pe retele sociale, am stat de vorba cu doi potentiali clienti, am pregatit actele pentru contabilitate, am si facut doua trei colete, m-am uitat de cateva produse noi, am dat multe telefoane si mail-uri, am citit si despre vanzari online si m-am uitat si la un video motivational… ce sa mai …am avut o zi plina… Corect: o zi plina. Dar a fost si o zi productiva? A fost o zi care sa-ti aduca beneficii pe termen lung sau te-ai bucurat doar ca ai facut multe si… poate cu adevarat nimic ?

Principiul Pareto spune ca 20% din activitati iti aduc 80% din rezultate sau beneficii. Principiul Pareto se poate aplica in majoritatea domeniilor vietii noastre si spune ca aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze. Procentele pot varia usor dar important de retinut este dozarea eforturilor noastre pentru lucrurile cu adevarat importante sau eficiente, daca ne referim la cele profesionale.Principiul Pareto a fost propus de Joseph M. Juran un inginer american de origine romana, nascut la Braila, un pioner al Managementului Calitatii, care l-a denumit dupa economistul italian Vilfredo Damaso Pareto care a remarcat prima oara legatura dintre 80-20 si a publicat-o in prima lui lucrare prin 1896 cand activa la Universitatea din Laussane: „Cours d`economie politique”.

Regula 80/20 (cum mai este cunoscuta in management) declara ca aproape in fiecare situatie 20% reprezinta esentialul si 80% reprezinta umplutura. In cazul lucrarii lui Vilfredo Pareto problema era ca 20% din populatia tarii lui detineau 80% din bogatiile tarii. Joseph Juran a extins in domeniul calitatii produselor si dupa studii facute a declarat ca 20% din defecte cauzau 80% din probleme.

Daca vorbim de aplicarea principiului Pareto in vanzari este foarte simplu si dovedit deja ca aproximativ 20% din clienti iti aduc 80% din vanzari si la fel 20% din produse iti aduc 80% din venituri. Daca dorim sa imbunatatim stilul nostru de vanzare aplicam Regula Pareto in felul urmator: intr-o intalnire de vanzari 80% din timp trebuie sa vorbeasca clientul tau si 20% sa vorbesti tu. Intotdeauna intr-o vanzare este despre client si nu despre tine, drept urmare aplicand principiul 80/20 putem descoperi mai repede nevoile clientilor nostri decat daca vorbim noi 80% iar clientul nu are timp sa se exprime.

Ca lider, manager sau om de vanzari trebuie sa stii ca 20% din actiunile si activitatile tale vor determina 80% din rezultate iar daca vrei sa imbunatatesti ceea ce faci acum trebuie sa faci cativa pasi:

*- in primul rand trebuie sa vezi care sunt cei 20% ai tai, ce activitati faci, daca sunt cele productive si aduc ceea ce-ti doresti.

*- in al doilea rand trebuie sa vezi daca cei 80% sunt ceea ce-ti doresti tu sa obtii, daca sunt rezultate productive si benefice.

*- daca 20% din timp/activitati iti aduc 80% din rezultatele dorite (atentie ca se  poate sa aduca 80% de timp pierdut sau 80% de rezultate neprofitabile) vezi cum cresti cei 20% productivi.

*- ca sa poti creste procentul, descoperi prima oara pe ce se duc cei 80% – timp pierdut, Facebook, mail-uri inutile, activitati care nu sunt prioritare, activitati neproductive, etc. si elimina-le incet (pe rand) din programul tau zilnic.

*- ca sa poti „elimina” activitati care totusi sunt necesare (in functie de domeniul tau) incearca sa le schimbi ordinea (adica sa incepi cu ce e prioritar) si pe restul sa le delegi.

*- daca nu ai cui sa le delegi – deleaga-ti-le tie… mai tarziu – cand ai terminat sarcinile importante, productive si benefice. Astea iti aduc profit si dezvoltare.

Principiul Pareto ne ajuta sa devenim productivi si nu doar ocupati (e o maaaare diferenta 😉 ) si ne ajuta automat sa ne castigam controlul asupra timpului nostru. Ideea de baza este ca putem sa devenim eficienti aplicand regula 20-80 pentru ca eliminam astfel timpii morti ai unei zile si mai ales activitatile consumatoare de energie dar neaducatoare de efecte benefice.

Putem aplica in orice domeniu din viata noastra. Primul pas este sa identificam prioritatile, sa descoperim ce ne aduce cele mai multe beneficii. Al doilea pas este sa ne asiguram ca le acordam cea mai mare importanta si timpul necesar lucrurilor din directia respectiva la momentul potrivit. Prioritatile se pot schimba si in functie de perioada, mediu, familie, etc. Odata implementat principiul Pareto in mai multe domenii o sa fim mai multumiti de timpul nostru si de rezultatele aparute.

Ca de obicei, nu ma crede pe cuvant ci testeaza. Poti face un exercitiu: gandeste-te la ultimele tale 2-3 zile si pune pe foaie toate activitatile din aceste zile. Acum marcheaza doar activitatile cu adevarat importante (fiind sincer cu tine 😉 ) si o sa vezi surpriza! Te las, si-ti propun sa te gandesti pentru ce (altceva) ai fi avut timp daca eliminai doar cateva din activitatile neimportante din zilele trecute.

“Cei care isi intrebuinteaza rau timpul sunt cei dintai care se plang de scurtimea lui.”
Jean de la Bruyere

Sa avem spor!

Angel Raducanu Coach

Facebook Comments

Translate »

Știu că timpul nostru este prețios!

Hai alături de noi în comunitate

 

Te-ai abonat cu SUCCES!

Share This